Vion bouwt nieuwe runderslachterij in Leeuwarden

15 juli 2016

Vion gaat in Leeuwarden een nieuwe runderslachterij bouwen. De nieuwbouw moet in eerste instantie werk bieden aan zo’n honderd medewerkers. Met de slachterij is een investering van zo’n 15 miljoen euro gemoeid.

Dat meldt het vleesconcern. In mei gaf Vion al aan een nieuwe runderslachterij in het noorden van het land te willen bouwen. Toen was de gemeente Heerenveen ook nog een optie.

Gekozen is voor Leeuwarden vanwege de korte transportafstanden ‘in het centrum van de veehouderij in Noord-Nederland’. Dit leidt tot betere condities voor de dieren.

De bouw moet, als alles goed gaat, na de zomer starten om in oktober 2017 te kunnen draaien. Het pand komt nabij de Dairy Campus in het zuiden van Leeuwarden.

Aanvoer met Waddenvlees

Vion en de Waddenvlees groep (bekend van onder meer het merk Waddenrund) gaan samen de aanvoer van de runderen verzorgen.

De nieuwe slachterij gaat rundvlees, waaronder biologisch rundvlees, verwerken. De capaciteit zal ongeveer 2500 runderen per week worden. Vion en de Waddenvlees groep zijn samen marktleider in biologisch rundvlees. Het is volgens de vleesbedrijven een groeiende markt.

Korte, duurzame ketens

Gestreefd wordt naar duurzame ketens, die korter zijn en die de transparantie, voedselveiligheid en kwaliteit ten goede komen. “Zo kunnen we werken aan duurzame vleesconcepten, zoals weiderundvlees, waddenrundvlees en biologisch rundvlees”, zegt Francis Kint, CEO Vion.

“Vion versterkt in Leeuwarden en Fryslân de keten van dairy en rundvlees”, reageert wethouder Henk Deinum verheugd.

Hij vindt de duurzame bedrijfsvoering goed bij de stad passen. Ook ziet hij kansen om Vion te koppelen aan innovatieve toepassingen op het gebied dairy, energie en water.

Groenlo in september heropend

Vion investeert veel in slachterijen. Zo wordt eind september in Groenlo de bestaande varkensslachterij heropend na een 4 miljoen euro kostende verbouwing. Hier worden varkens geslacht voor Good Farming Star en het biologische concept De Groene Weg.

Eind 2016 wordt een grote uitbreiding van de locatie in het Duitse Waldkraiburg afgerond. Tegelijkertijd werden in 2014 en 2015 ook 5 Duitse slachterijen gesloten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?