Voedselveiligheid & kwaliteit

15 december 2010

Er was in 2010 in Nederland maar een beperkt aantal recalls.

C1000 haalde eind september Yoghurt fruitbiscuit appel terug vanwege een smaakafwijking. De oorzaak daarvan was een productiefout.

liga-tweede-stapIn augustus deed Kraft Foods een recall van Liga Tweede Stap. De gebruiksinstructies op de verpakking voor kinderen van 6 tot 9 maanden moesten worden aangepast. Experts hadden namelijk aangegeven dat het product niet geschikt is om als droge biscuit te geven aan kinderen van 6 tot 9 maanden. Voor kinderen van die leeftijd kan het namelijk te lang duren voordat de biscuit zacht wordt in de mond. Daardoor kunnen eventueel ongemak en verstikkingsverschijnselen niet volledig worden uitgesloten.

Dezelfde maand haalde Tjolk BV alle verpakkingen Tjolk zuiveldranken terug omdat de inhoud vroegtijdig kon bederven.

Unilever haalde in mei Unox Party Knaks terug omdat de worstjes in een deel van de blikjes per abuis kaas bevatten.

nescafe-espresso2Nescafé haalde eveneens in mei twee soorten oploskoffie uit de handel omdat er glassplinters in konden zitten. Die recall bleek groot. In 22 Europese landen en Canada werden in totaal 11 miljoen potjes teruggehaald.

Andere, internationale affaires op het gebied van voedselveiligheid waren de benzofenon in couscous, en Listeria in kaas bij de Lidl in Duitsland.

Bisfenol A

groenblikjeOok was in 2010 er veel discussie over de risico's van bisfenol A (bpa), dat in combinatie met andere chemicaliën wordt gebruikt om plastics van te maken. Het wordt onder meer gebruikt voor de productie van de harde, transparante kunststof polycarbonaat, waarvan weer flessen voor babyvoeding, zuivel en frisdrank worden gemaakt. Het wordt ook gebruikt in epoxyharsen die worden aangebracht als beschermende coating aan de binnenkant van blik of karton. Onder bepaalde omstandigheden kan bpa van de verpakking naar het levensmiddel migreren.

Er waren vele oproepen om gebruik van bpa te verbieden, onder meer van het Duitse milieuagentschap, en sommige landen gingen daartoe ook over. De Franse voedselautoriteit AFSSA pleitte voor labelling van producten die mogelijk bisfenol A konden bevatten. EFSA kwam begin oktober met een langverwachte opinie, waarin de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van bisfenol A, van maximaal 0,05 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag, gehandhaafd werd.

Pijnboompitten

pijnboompitten125Internationaal is ook het probleem van pijnboompitten die een dag of twee na consumptie een bittere smaak in de mond veroorzaken, die wel twee weken kan duren en door eten en drinken versterkt wordt. Onderzoekers van Nestlé ontwikkelden een methode om vast te stellen welke pitten tot problemen leiden.

Ze analyseerden het vetzuurprofiel om zo de botanische herkomst vast te stellen. De onderzoekers constateerden dat de pijnboompitten die mogelijk klachten veroorzaken van soorten komen die in Westerse landen niet in het voedingspatroon voorkomen. Welke stof verantwoordelijk is voor de vieze nasmaak, is bijna tien jaar nadat het verschijnsel voor het eerst beschreven werd nog steeds niet bekend.

ESBL-vormende bacterie

gemarineerde-kipIn Nederland was er discussie over de veiligheid van kip na de uitspraken van een onderzoekster van het RIVM naar aanleiding van het overlijden van een bejaarde vrouw na besmetting met een ziekteverwekkende ESBL-vormende bacterie, die in 95 procent van het kippenvlees voorkomt. Veehouders zouden daarom kippen zonder ESBL moeten leveren.

Supermarktkoepel CBL eiste spoedoverleg met het ministerie van VWS en de VWA. Zowel RIVM als VWS gaven daarop aan dat er geen reden is om kip uit de handel te nemen.

Altijd op de hoogte blijven?