Meinte Faber werkt als Processing Team & Pilot Plant Manager bij NIZO Food Research. ‘Where science meets practice’ is de slogan van de pilot plant, en dat klopt volgens Faber. Van oorsprong is hij zuiveltechnoloog, maar juist zuivel vormt niet langer de hoofdmoot bij NIZO. Het bedrijf doet volop mee in de eiwittransitie. 
CV

2022- nu    
Processing Team & Pilot Plant Manager - Nizo Food Research
2021 - 2022   
QESH Manager - Snack Connection B.V.
2018-2021    
1997-2018    
QA /Technology & Implementation Manager – Zwanenberg Food Group Diverse functies – Unilever

“Faber werd door DUPP gepolst of hij de functie bij NIZO wilde overwegen. “Daar moest ik wel even over nadenken. Als het alleen de pilot plant zou zijn, had ik waarschijnlijk nee gezegd. Als processing manager heb ik echter genoeg uitdaging. Bovendien loopt er een groot investeringsproject om de Pilot Plant geschikter te maken voor alternatieve eiwitbronnen.” 

Zijn passie is altijd de interactie tussen product en proces geweest. “Hoe wordt het product gemaakt, welke apparatuur heb je nodig en (heel belangrijk) hoe kan het beter, sneller, goedkoper? Je moet altijd nieuwsgierig zijn naar wat je doet. Je moet de details willen zien. De uitspraak van Johan Cruijff: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt,’ past hier goed bij,” aldus Faber.  

Zijn eerste job was bij de Coberco in Arnhem. “Ik was 25 jaar oud en moest een groot team aansturen.” Een heel leerzame, maar pittige periode. “Ik was daar vooral met mensen bezig, terwijl de technologie me ook trok.” Zijn volgende baan was bij Heinz in Elst, zijn woonplaats. Daar hield hij zich meer met het proces bezig, en zat hij dicht tegen de productinnovatiekant aan. Met collega’s keek hij onder meer naar hoe het productieproces moest worden gestroomlijnd. “Ik had een focus op alles behalve ketchup en ik werd op een gegeven moment dè mayonaisespecialist van Heinz. Ik werd daarom ook naar andere fabrieken gestuurd als er ergens een probleem was.”
Na Heinz volgde Unilever, waar hij diverse functies vervulde, onder meer bij de Unox fabriek in Oss. Hij werkte een tijdlang in een fabriek in het Duitse Kleef. Daar was hij verantwoordelijk voor de in gebruik name van een fabriek voor non-dairy cream. Samen met andere verantwoordelijken kreeg hij de kans om echt te ondernemen. “Het was onze fabriek.” Na acht jaar stopte het Duitse avontuur. Hij ging terug naar de Unox fabriek in Oss, nu als QA Manager. Toen Zwanenberg het bedrijf van Unilever overnam, werd het tijd voor een andere uitdaging.

Hij vervolgde zijn loopbaan bij Snack Connection, een notenfabrikant, waar hij verantwoordelijk werd voor kwaliteit en veiligheid. Een nieuwe wereld voor Faber, en daarom erg interessant en leerzaam. Hij pendelde tussen vier fabrieken en voerde de nodige operationele wijzingen door. En toen kwam DUPP met de NIZO optie. Faber heeft het er naar zijn zin, al is het behoorlijk aanpoten. Hij houdt zich niet alleen bezig met de apparatuur in de proeffabriek, maar moet ook beoordelen of ze met hun faciliteiten opdrachten van klanten kunnen uitvoeren.  “De grootste uitdaging is momenteel de planning van projecten in de proeffabriek. Bij veel van die projecten spelen alternatieve eiwitbronnen tegenwoordig een belangrijke rol. Naast zuivel is NIZO ook hiervoor een belangrijke partner.” 

Altijd op de hoogte blijven?