Wijnwereld maakt zich op voor ProWein 2024

18 december 2023 Marieke Pols Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann
Messe Düsseldorf staat van 10 tot en met 12 maart in het teken van ProWein. In aanloop naar de dertigste editie van deze vakbeurs voor wijnprofessionals vertelt de organisatie meer over het programma.

“ProWein is het hart van de internationale wijn- en spiritswereld”, zegt Peter Schmitz, de nieuwe directeur van ProWein sinds februari 2023. “De vakbeurs trekt internationale exposanten en bezoekers en is daarmee de ideale plaats om te netwerken en zaken te doen.” ProWein groeit, volgens Schmitz. Hij illustreert dit met cijfers. De eerste editie in 1994 trok 321 exposanten en 1517 bezoekers. In 2023 kwamen er 5764 exposanten en ruim 40.000 bezoekers naar Düsseldorf. Voor de aankomende editie verwacht Schmitz niet alleen meer dan 6.000 exposanten, maar ook dat het bezoekersaantal de 50.000 gaat passeren. “Daarmee zijn we terug op het niveau van voor de coronapandemie.”

Redenen voor een bezoek aan ProWein
  • Het internationale karakter van de beurs, zowel qua exposanten als bezoekers. Op de beursvloer staan exposanten uit meer dan zestig landen en de beurs trekt bezoekers uit meer dan honderdveertig landen.
  • Alle belangrijke wijnregio’s zijn aanwezig. Zowel klassieke wijnlanden als Italië, Frankrijk en Spanje en de nieuwe wereld met onder andere Chili, Nieuw Zeeland, Australië en Zuid-Afrika.
  • ProWein biedt meer dan alleen wijn. Onder de naam ProSprits is er een hele hal gewijd aan gedistilleerd en is er een ruimte voor Craft Drinks
  • Er is een uitgebreid kennisprogramma waar de laatste trends en belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, duurzaamheid en verpakkingen aan bod komen.
  • ProWein is geen beurs voor consumenten maar is volledig gericht op de handel. Het is daardoor een goede beurs om zaken te doen.

In 2024 vindt de dertigste editie van ProWein plaats. Een jubileum dus, maar er zijn geen plannen om hier veel aandacht aan te besteden. “Er komt geen speciale viering”, vertelt Monika Kissing, Senior Manager Pers en PR voor de vakbeurs. “ProWein richt zich op de toekomst. We kijken vooruit en niet terug.”

Duurzaamheid

ProWein Persbijeenkomst november 2023 Peter Schmitz en Monika Kissing (© BeverageNL)

Dat vooruitkijken gebeurt op de beurs door middel van een uitgebreid kennisprogramma  met ondere andere een forum, masterclasses, trendshows, en speciale ruimtes voor organische wijnen en no/low dranken. Duurzaamheid blijft een belangrijk thema voor de industrie en dus ook op ProWein. Zo is er speciale aandacht voor PiWi’s, druiven die resistenter zijn tegen schimmels waardoor (biologische) wijnboeren hun wijnstokken minder vaak hoeven te bespuiten om de druiven te beschermen tegen valse en echte meeldauw (Peronospera en Oidium). Dat betekent niet alleen een kostenbesparing, maar ook minder werk en minder brandstofverbruik. Deze druivensoorten bestaan al een tijdje, maar worden pas nu op grotere schaal vermarkt.

Klimaatverandering is een ander onderwerp dat aan bod komt. Voor de eerste keer is International Wineries for Climate Action (IWCA) aanwezig, een samenwerking van meer dan 45 wijnproducenten om de CO2-emissie en een mondiale standaard voor decarbonisatie te ontwikkelen. Ze verzorgen onder andere wijnproeverijen op de beurs. Ook is de Sustainable Wine Roundtable (SWR) aanwezig. SWR heeft wereldwijd meer dan zeventig leden en is gericht op de ontwikkeling van internationale normen en maatregelen op het gebied van wijngaardchemie, arbeidsvormen, verpakkingen en flessengewicht, en logistiek.

Gastronomie

Urban gastronomy by #asktoni & Prowein keert weer terug. Twee jaar geleden organiseerde ProWein voor de eerste keer deze workshops waarbij de pairing van food en wijn centraal staat. “Ook dit jaar geven foodprofessionals elke ochtend een workshop”, vertelt Kissing. “En dit jaar gebeurt dat voor de eerste keer in het Engels.”

En er staat nog veel meer op het programma, vertelt Kissing. Zo is er aandacht voor robotics in wijn, trends in gedistilleerd, alles over verpakkingen, de Champagne Lounge, speciale aandacht voor biologische wijnen met Organic World en een speciaal avondprogramma met ProWein City. “ProWein is gericht op de professional en geen beurs voor de consument”, besluit Schmidt. “Het is de plek om internationaal zaken te doen. ProWein is de sleutel tot succes.”

Tips voor het bezoeken van de beurs
  • Met meer dan 6.000 exposanten is het onmogelijk om alle stands te bezoeken. Zoek daarom van te voren uit wat je wilt zien/wie je wilt spreken
  • Volg een of meer kennissessies, masterclasses of proeverijen en laat je informeren over de laatste trends en ontwikkelingen.
  • Hotelkamers in Düsseldorf zijn prijzig, is een veel gehoorde opmerking tijdens de bijeenkomst. Overweeg daarom om op en neer te rijden of zoek een hotel vlakbij de Duitse grens.

Altijd op de hoogte blijven?