Worstjes van Nederlands en Duits vlees besmetten duizenden Britten met Hepatitis-E

21 augustus 2017

Worstjes en ham van Nederlandse en Duitse oorsprong besmetten jaarlijks tienduizenden Britten met Hepatitis-E. Dat meldt de Sunday Times.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Een niet met name genoemde Britse supermarktketen zou duizenden Britten besmet hebben via de varkensworstjes en ham van het eigen huismerk. De Sunday Times brengt het nieuws naar buiten op grond van een onderzoek door de overheidsinstelling Public Health England (PHE). Ook twee eerdere onderzoeken zouden al naar de huismerkvarkensvleesproducten van deze - niet genoemde supermarktketen - wijzen als bron van hepatitis E-besmettingen.

PHE-onderzoekers schatten in het onderzoek dat jaarlijks 150.000 - 200.000 Britten besmet worden met het HEV G3-2 virus in geïmporteerd varkensvlees. Omdat het aantal snel stijgt, screent de NHS Blood and Transplant-dienst inmiddels alle bloeddonaties op het virus en gaat het dat doen met orgaan- en weefseldonaties.

Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt geen ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden.

Voor het onderzoek, dat al vorig jaar werd afgerond maar om 'redenen van gevoeligheid' niet eerder dan deze zomer naar buiten kwam, plozen de wetenschappers de eetgewoonten van 60 hepatitis E-patiënten uit. Ze traceerden de besmetting naar varkensvleesproducten en varkensworstjes die 'Supermarket X' onder huismerk verkoopt. De worstjes worden gemaakt van Europees vlees, vooral uit Nederland en Duitsland. De in de worstjes aangetroffen virusvariant komt niet voor in Britse varkens.

PHE en de Britse Food Standards Agency (FSA) maken de naam achter 'Supermarket X' niet bekend omdat er geen sprake is van enige 'schuld', maar bronnen bevestigen aan de krant dat het om Tesco zou gaan. De supermarkt onthoudt zich van commentaar op het onderzoek. Wel geeft Tesco aan "nauw samen te werken met de FSA en PHE zodat klanten kunnen vertrouwen op de veiligheid van ons voedsel".

Vorige maand trok de Nederlandse viroloog Hans Zaaijer aan de bel omdat hij al langer vermoed dat HEV verspreid wordt via de voedselketen. Uit onderzoek blijkt dat in 80 procentvan de in Nederland in de schappen liggende leverworst en paté's het virus aantoonbaar is. Zaaijers hypothese krijgt bijval van de Britten, die signaleren dat het op het Europese vasteland gebruikelijk is dat slachthuizen varkensbloed opvangen en het gebruiken voor vleeswaren, zonder het te steriliseren, aldus The Sunday Times. Engeland is een belangrijke exportbestemming van Nederlands varkensvlees.

Altijd op de hoogte blijven?