Nieuwe geavanceerde röntgeninspectietechnologie zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de detectie van verontreinigingen met een lage dichtheid in verpakte voedingsmiddelen.

De geavanceerde DXD en DXD+ detectortechnologie van Mettler Toledo werd geoptimaliseerd voor de identificatie van productvreemde deeltjes, zoals bot, glas, rubber en sommige soorten plastic. Dergelijke verontreinigingen waren in het verleden moeilijk te detecteren in ‘drukke’ of ‘lawaaierige’ overlappende röntgenafbeeldingen of vanwege producten met meerdere texturen, zoals verpakkingen met pasta, kippenborsten, worstjes of diepgevroren aardappelproducten.

Geen ruis

Deze toepassingen zijn ideaal voor de geavanceerde DXD en DXD+ detectortechnologie, in combinatie met de Advanced Material Discrimination­softwaretools, ook van Mettler Toledo. Deze software scheidt en verwijdert het prominente voedingsmiddelmateriaal op de röntgenafbeelding, waardoor verontreinigingen met een lagere dichtheid opgemerkt kunnen worden. Ook komen minder foutieve detecties en productverspilling voor, waardoor het investeringsrendement wordt versneld.

De werking van deze technologie werd aangetoond door uitgebreid te testen met allerlei verschillende productvreemde deeltjes, verstopt in kippenborstverpakkingen van 650 gram. Tabel 1 illustreert deze resultaten. De detectie van verontreinigingen met een lage dichtheid werd nog duidelijker door tests met een zak pasta van 500 gram, zoals in tabel 2 te zien is.

Mettler Toledo machine

Twee versies

De nieuwe detectortechnologie is verkrijgbaar in twee versies, de DXD en de DXD+. De DXD geeft verbeterde röntgen – of zoals Mettler Toledo liever zegt: X­ray­prestaties tegen voor minder uitdagende toepassingen en kan in dezelfde omgevingen als systemen met één straal worden gebruikt bij een lijnsnelheid tot 100 m/minuut. Het vlaggeschip is de DXD+, de premiumvariant van de röntgendetectortechnologie voor de meest uitdagende toepassingen. Deze verzamelt meer data over het geïnspecteerde product, en biedt geavanceerdere beeldanalyse­software voor duidelijke afbeeldingen met een hogere resolutie; de DXD+ kan worden gebruikt bij een lijnsnelheid tot 45 m/min.

“Dit is echt geavanceerde technologie die voldoet aan de reële vraag van klanten naar X­ray inspectie voor de detectie van verontreinigingen met een lage dichtheid in allerlei verschillende, verpakte voedingsmiddelen”, zegt Gareth Jones, Head of Engineering voor Mettler Toledo Productinspectie. “DXD en DXD+ bieden ongekende detectieniveaus voor de meest uitdagende toepassingen. De systemen leveren economische voordelen en beschermen het merkimago, want producenten kunnen hierdoor de integriteit van hun producten en hun merk beter beschermen, terwijl ze ook profiteren van lagere kosten en minder productverspilling dankzij het kleinere aantal foutieve detecties.”

Tabellen Mettler Toledo EVMI 6-22

Bij de aanschaf van een nieuw X36 X­ray systeem van Mettler Toledo kun je nu een DXD of DXD+ detector met twee stralen specificeren. Er is maar weinig extra operatortraining nodig dankzij de automatische opstelling en de overeenkomsten tussen de Advanced Material Discrimination ­ software en de ContamPlus™­software die bekend zijn bij bestaande gebruikers van de X­ray systemen van Mettler Toledo.

Voor geïnteresseerde gebruikers organiseert het bedrijf persoonlijke adviesgesprekken, zowel via een persoonlijk gesprek in de fabriek in Royston als online. De adviesgesprekken omvatten live tests met de producten van de klant zelf, evenals de mogelijkheid om vragen te stellen aan experts op het gebied van röntgeninspectie.

Meer informatie: www.mt.com/xray-de-wp-pr 

Let wel op: de testresultaten zijn afhankelijk van individuele toepassingen en dienen uitsluitend als richtlijn.

Altijd op de hoogte blijven?