Zoutere smaak ervaren met elektronische lepel

4 november 2014

Voeding kan zouter, zoeter of zuurder smaken dan het in werkelijkheid is, door te eten met een speciale, elektronische lepel.

Een prototype heeft elektroden die de perceptie van smaak op de tong beïnvloeden. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor zout- of suikerarme voedingsmiddelen.

Experimenten

Onderzoeker Nimesha Ranasinghe van de New York University van Abu Dhabi heeft de ‘digital taste interface’ ontwikkeld en gebruikt deze tijdens smaakexperimenten. Dat meldt Scientias. 2 zilveren elektroden die de tong moeten raken, simuleren verschillende smaaksensaties en temperaturen.

Vooral bij zout en zuur

De experimenten tonen aan dat de ‘digital taste interface’ met name werkt wanneer de voedingsmiddelen wat zuurder of zouter moeten smaken dan ze daadwerkelijk zijn. Zoete en bittere smaken kunnen ook worden gesimuleerd, maar minder goed dan zuur en zout.

De lepel opent volgens de onderzoeker mogelijkheden voor mensen die om gezondheidsredenen minder zout of zoet mogen eten en die toch de zoute of zoete smaak willen blijven ervaren.

Smaak delen

Een andere interessante toepassing voor de toekomst is het digitaal ‘delen’ van smaak met vrienden op afstand. Een controlemodule kan de smaak van bijvoorbeeld een chocolademuffin simuleren en stuurt deze vervolgens naar een vriend die ook zo’n digitale taste interface heeft, waardoor hij dezelfde smaak kan ervaren.

Lees ook:

‘De illusie van smaak' (28 oktober 2014)

McDonald’s smaakt ‘heerlijk biologisch' (23 oktober 2014)

Perceptie romigheid ijs verandert in de mond (25 oktober 2013)

Soort bestek beïnvloedt smaakbeleving (28 juni 2013)

Altijd op de hoogte blijven?