ABB deelt kennis over CO2 neutraal maken fabriek in Ede

22 juni 2023 partner content

Volgens het Klimaatakkoord, moet in 2030 de CO2-uitstoot 51% lager zijn dan die van 1990. ABB doet méér. Alle (productie)locaties in de wereld zullen in 2030 al volledig CO2-neutraal zijn. Zo ook in Ede. De afgelopen zes jaar transformeerde ABB zijn fabriek in Ede in een CO2-neutrale productielocatie. De inzet: een groot aantal energiebesparende maatregelen, digitalisatie, geavanceerd energiemanagement en klimaatbeheersing en eigen opwekking.

In de fabriek in Ede zijn verschillende maatregelen genomen. Een aantal voorbeelden:

  • Alle 75 machines zijn voorzien van EQ energiemeters, waarmee energieverbruik gemonitord kan worden in combinatie met ABB Ability Energy Manager.  
  • Alle hydraulische aandrijvingen zijn vervangen door elektrische. Hierdoor wordt bij de fabricage voor elke kilogram product 75% minder energie gebruikt. 
  • Alle (nood)verlichting is vervangen door LED: dit zorgt voor een verlaagd energieverbruik met 85 MWh per jaar. 
  • 1.250 zonnepanelen zijn goed voor de opwekking van 213 MWh. 
  • Volgend jaar wordt een slim gebouwbeheerssysteem aangelegd waarmee bijvoorbeeld verwarming alleen inschakelt bij aanwezigheid van mensen in een ruimte.

Kennis delen

Energiebesparing realiseer je niet alleen. Samenwerking met partners is essentieel, net als het betrekken van medewerkers om draagvlak te creëren. Als bedrijf opereer je in een productketen van toeleveranciers en afnemers. Ook de overheid is een belangrijke partner. Je loopt immers tegen allerlei wetgeving aan. Niet alleen tijdrovende, maar soms ook complexe procedures. Wij delen onze opgedane kennis en leerpunten graag met u.

Lees de hele case en download het gratis 6-Stappenplan.

Altijd op de hoogte blijven?