Altijd de perfecte hamburger bij Bell Food Group

18 juni 2018

Op het gebied van fysieke verontreinigingen verwachten retailers van voedingsmiddelen steeds vaker dat leveranciers met hen samenwerken om altijd aan de praktijknormen en merkkwaliteitsstandaarden te voldoen. Door te investeren in de nieuwste inline inspectietechnologieën kunnen producenten van voedingsmiddelen niet alleen het opsporen van verontreinigingen en de productkwaliteit, maar ook de productie-efficiëntie verbeteren. Zo ontdekte ook de Bell Food Group.

Bell Food Group

Bell Food Group is een van de grootste verwerkers van vlees en convenience products in Europa. Door de steeds hogere klantvereisten en vraag naar kwaliteitsborging en productiecapaciteit heeft het bedrijf de configuratie van zijn productielijn voor hamburgers onder de loep genomen. Bell besloot de huidige lijn te ontmantelen, de hal om te bouwen en afzonderlijke productielijncomponenten te vervangen. Dit alles als onderdeel van moderniseringsmaatregelen.

Er werd gekozen voor een nieuwe X39 X-ray inspectieoplossing van Mettler Toledo om de verbeteringen in het kwaliteitsborgingsplan van Bell te ondersteunen.  Het besluit tot aankoop volgde nadat Bell de X39 in realtime heeft zien draaien op twee vergelijkbare locaties in Ierland en Duitsland. "Ik denk dat X-ray inspectie op dit moment de beste aanvullende optie is die we klanten kunnen bieden voor het opsporen van productvreemde deeltjes in de hamburgers", zegt Nicky Berger, verantwoordelijke voor de kwaliteitsbeheer van verse producten bij de Bell-locatie in Oensingen, Zwitserland.

Naast metalen verontreinigingen kan de X39 ook verschillende andere productvreemde deeltjes opsporen die vaak in vlees voorkomen zoals bot, kraakbeen, stenen, sommige soorten plastic of glas. Het systeem biedt ook nog een scala aan andere opties, zoals het controleren van de hamburgers op productfouten en visuele afwijkingen: zoals hamburgers die samenkleven of gaten, deuken of extra stukjes bevatten.

EVMI_Mettler-Toledo_Bell-Food-Group_2-300x169 Geautomatiseerde productintegriteitscontroles

Het X39 inspectiesysteem houdt per week meer dan een miljoen hamburgers in het 'X-ray'-oog. De meeste van deze hamburgers vallen onder een van de drie standaardproducten, die ieder verschillend zijn in grootte, vorm en gewicht. "We zijn zeer tevreden over het advies en de ondersteuning die we ontvangen, en ook over het installatieproces van het systeem", zegt Nicky Berger. "Ten opzichte van voorgaande productinspectietechnologieën, kunnen we nu productvreemde deeltjes opsporen en uitwerpen die maar half zo groot zijn. Dat is een groot voordeel op het gebied van veiligheid."

Collega Ueli Schönenberger, leidinggevende voor het hamburgerproductieproces bij Bell, benadrukt ook het hoge niveau van de geautomatiseerde productintegriteitscontroles: "Voorheen verwijderden we hamburgers die gebroken waren of gaten hadden op de lopende band met de hand of we scheidden ze handmatig net voor het verpakken. Dankzij de X39 kan de productielijnmanager de tolerantielimieten voor visuele afwijkingen bepalen; op basis van deze limieten werpt het systeem hamburgers uit die niet voldoen aan de normen."

Gedetailleerde foutenindicatie

Afhankelijk van het soort hamburger dat Bell aan het produceren is, kan het X-ray systeem tussen de drie en zes banen inspecteren. Als er een visuele afwijking wordt geconstateerd, wordt de betreffende hamburger uitgeworpen met behulp van het multi-lane airjet uitwerpsysteem. Hierdoor neemt het aantal uitgeworpen hamburgers aanzienlijk af in vergelijking met eenvoudigere X-ray systemen die gelijk een hele batch uitwerpen. Bell kan zelfs afzonderlijke uitwerpingen van elkaar onderscheiden per productfout.

Zo vertelt Ueli Schönenberger. "Dankzij het X39-systeem kunnen we eerst de tolerantieparameters van afzonderlijke redenen voor uitwerping bepalen en instellen. Zo ontstaat er een zeer gedetailleerd beeld over hoeveel hamburgers zijn uitgeworpen vanwege aangetroffen productvreemde deeltjes, zoals bot en kraakbeen, of vanwege visuele afwijkingen. Er wordt van iedere uitgeworpen hamburger een afzonderlijk beeld opgeslagen in de Beeldbibliotheek, zodat we precies kunnen analyseren waar en hoe de problemen zijn ontstaan. Naar mijn mening kan geen van de andere leveranciers de combinatie van al deze functies bieden."

Wanneer de hamburgers het X-ray systeem in gaan, controleert de geïntegreerde controlelaser of de hamburgers op de juiste manier van elkaar gescheiden zijn: is dat niet zo, dan worden deze hamburgers uitgeworpen en voorbereid op herbewerking. Hierdoor wordt het productverlies voor de klant geminimaliseerd, maar ook optimaal gebruik gemaakt van de voordelen van deze productintegriteitscontroleoplossing.

EVMI_Mettler-Toledo_Bell-Food-Group_3-300x228 Gegevensverwerking

Het grootste gedeelte van de productinstellingen en tolerantielimieten voor elk soort hamburger zijn binnen een half jaar gevalideerd en opgeslagen in het X39-systeem. Daardoor hoeven werknemers alleen maar een product uit de productbibliotheek te selecteren om het inspectieproces op basis van de vooraf goedgekeurde productgegevens uit te kunnen voeren. Werknemers kunnen kalibraties uitvoeren en eenvoudige afwijkingen verhelpen, productlijnmanagers hebben echter toegang tot meer functies waarmee ze aanvullende wijzigingen aan de instellingen op het X-ray systeem kunnen maken.

"De volgende stap die we willen overwegen wat betreft het validatieproces en het verfijnen van de productbibliotheek is het opsporen van glas als productvreemd deeltje", zegt Nicky Berger. "In de toekomst willen we ook alle gegevens die zijn verzameld door het X39-systeem binnen een netwerk archiveren en deze gegevens evalueren. Door dit te doen, wordt het eenvoudiger om aan de kwaliteitseisen van onze klanten te voldoen. Daarnaast kunnen klanten de cijfers ook analyseren voor hun eigen kwaliteits-optimalisatieprocessen."

Ueli Schönenberger concludeert: "De X-ray technologie biedt ons enorme voordelen op het gebied van kwaliteitsborging. We inspecteren de hamburgers niet alleen op de aanwezigheid van productvreemde deeltjes, maar zorgen er ook voor dat deze geen visuele afwijkingen hebben. Hierdoor is het verpakkingsproces eenvoudiger en ontvangt de klant een hamburger die er perfect uit ziet."

Altijd op de hoogte blijven?