Bij Eurofins stippelen medewerkers zélf hun carrièrepad uit

7 oktober 2021

“Bij ons werken mensen met een passie voor hun werk, die graag zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun carrièreplannen”, vertelt Sharmaine Fleming, HR-director van Eurofins Food, Feed, Water Benelux. 

We vroegen Sharmaine hoe het bedrijf medewerkers ondersteunt bij het maken van carrière.

“Onze mensen gaan het liefst zelf op zoek naar hun mogelijkheden. En wij steunen hen bij het geven van richting aan hun carrière. Er zijn bij ons ook heel veel loopbaanmogelijkheden in binnen- en buitenland, door onze schaalgrootte”, vervolgt Fleming. En dat is nog zacht uitgedrukt: met 55.000 medewerkers in een kennisnetwerk van 900 bedrijven, verdeeld over 50 landen is Eurofins wereldwijd marktleider in Testing for Life. Laboratorium, consultancy, customer service, management: de keuze is reuze. Hoe zorgt Eurofins voor goed personeel? En is het leuk om bij Eurofins te werken?

Voor wie Eurofins nog niet goed kent: 700 medewerkers en 12 kenniscentra in de Benelux leveren laboratorium- en adviesdiensten van hoge kwaliteit voor telers, traders, inkopers, producenten, retail, horeca en zorginstellingen in de sectoren food, feed en water. “Veel van onze mensen zijn foodlovers, vee- en dierenvrienden en waterfanatiekelingen. Maar niet iedereen hoor”, vertelt Fleming lachend. “Wel willen we ons allemaal graag inzetten voor wereldwijde gezondheid en veiligheid. Ik hoor vaak terug dat medewerkers het mooi vinden om in hun werk écht iets voor wereldgezondheid en voedselveiligheid te kunnen betekenen. Dat geeft onze mensen een drive én passie”, vertelt Fleming enthousiast.

Hoog niveau

Eurofins bestaat sinds 1987 en heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de voedselbranche. Is goed personeel hun grote geheim? Fleming: “Bedrijven die voor Eurofins kiezen, gaan voor kwaliteit. We leveren nauwkeurige resultaten en deskundig advies binnen de afgesproken tijd. Dankzij onze data en ondersteuning stellen we de klant in staat om goede beslissingen te nemen en te voldoen aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving. Dankzij onze specialisten, analisten en wetenschappers kunnen wij onze klanten op hoog niveau ondersteunen. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand van onze mensen heeft de expertise in huis. En daarom is Eurofins een one-stop shop: je kunt bij ons overal voor terecht. Daarmee onderscheiden we ons van concurrenten, die vaker op één gebied specialist zijn.”

Van dataleverancier naar kennispartner

Het uitvoeren van testen is nog steeds een core business van Eurofins, maar het dienstenpakket omvat inmiddels meer dan dat. Eurofins heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld van dataleverancier naar kennispartner. “We delen onze kennis met onze klanten – bijvoorbeeld door middel van webinars en kennissessies over ketenbeheer of fraudepreventie. De experts die deze kennis delen, werken bij verschillende kenniscentra in de Benelux. Onze organisatiestructuur omvat een decentraal netwerk van onafhankelijke bedrijven. Eurofins werkt niet met één enkele strategie, maar met verschillende strategieën die specifiek zijn voor elke markt waarin we actief zijn. Dat maakt ons slagvaardig”, vertelt Fleming.

Ondernemende teams

Ook intern vroeg dat een andere manier van werken. Fleming: “We stellen leiders in staat om hun eigen beslissingen te nemen en hun bedrijf en diensten te optimaliseren. Dit ondernemerschap is niet alleen aanwezig bij de senior leiders van het bedrijf: je vindt het ook binnen andere lagen van de organisatie. Zo zijn we de afgelopen jaren bezig geweest met een transitie van een traditioneel gestuurde organisatie naar een structuur waarin de verantwoordelijkheid laag in de organisatie wordt gelegd, in de teams zelf.”

Op zoek

Dat vraagt om ondernemende mensen. Fleming selecteert daar ook nieuwe kandidaten op, voor openstaande functies. “Omdat wij zo’n sterk merk hebben, vind ik het tijdens de werving en selectie belangrijk om te kijken wie er tegenover mij aan tafel zit en wat die persoon drijft en wat de ambities zijn. We willen graag weten of een persoon matcht met onze cultuur en DNA. Onze medewerkers zijn niet alleen ondernemend, zij hebben ook een ‘can do’ mentaliteit. Ze zijn onafhankelijk en durven een status quo ter discussie te stellen. Ze hebben een sterke focus op het resultaat, de wensen van de klant, hun eigen ontwikkeling en de kwaliteit van het werk. En ik vind het belangrijk dat een kandidaat richting kan geven aan de eigen carrière.”

Zelf aan het roer

Medewerkers van Eurofins krijgen een hoge mate van autonomie. “Ze krijgen tijd en ruimte om hun ambities waar te maken. Medewerkers staan bij ons zelf aan het roer. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. We hebben geen vast carrièrepad voor hen uitgestippeld, maar we creëren een omgeving waarin iedereen zelf richting geeft aan zijn of haar eigen loopbaan. Ik geloof dat dat het beste werkt: zo ontwikkelt ieder mens zich in eigen tempo en op de manier die het beste past.”

Een sprong in het diepe

Om medewerkers te ondersteunen in het uitstippelen van hun loopbaan, heeft Eurofins verschillende programma’s. “Als je een sprong in het diepe wilt maken, is Eurofins een hele goede werkgever. Wij zijn continu op zoek naar ondernemende starters en studenten. Onze talentenprogramma’s zijn er voor high potentials of senior leadership. En ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden”, vertelt Fleming. Om young professionals een kickstart te geven, biedt Eurofins een tweejarig management- traineeship aan voor een ontwikkeling richting leiderschapsposities, met uitdagende opdrachten met businesscoaching en training.

Young Eurofins

Maar Eurofins doet meer voor jonge medewerkers. Recentelijk lanceerden ze het programma ‘Young Eurofins’. “Doel van dit programma is om kennis te delen, ontwikkeling te stimuleren en een netwerk op te bouwen, zodat jonge medewerkers van verschillende divisies kennis uitwisselen. Tijdens de netwerkdagen komen onder andere de thema’s financial excellence, operational excellence en continious improvement aan bod.”

Diversiteit en gelijkheid

Ambitie en ondernemerschap zijn niet de enige dingen waar Eurofins zich op richt. Fleming is trots op het Equility Driving Excellence programma: “We geloven als Eurofins dat de diversiteit en gelijkheid van onze medewerkers ons bedrijf versterkt. Om dit breder onder de aandacht te brengen is hiervoor een programma opgericht: EDE: Equality Driving Excellence. Met dit programma willen we gelijkheid bevorderen. Dit begint met het onder de aandacht te brengen en bewustwording te creëren. Op welke standpunten stelt iemand zich, hoe ben je als mens geprogrammeerd en wat kan je eraan doen om dit te verbeteren? Hierin delen we best practices, is er een mentoring programma en voeren we equality conversations met onze medewerkers. Ook zijn er Equality councils opgericht, voor het geven van feedback. We vinden dit belangrijk, omdat we een veilige werkomgeving willen creëren voor ál onze medewerkers. Ja, Eurofins is écht een heel gaaf bedrijf om voor te werken!”

eurofins logo

Eurofins Food, Feed, Water Benelux
Icarus 12
8448 CJ Heerenveen
+ 31 (0)88 831 0000
Sales-food-nl@eurofins.com
www.careers.eurofins.com/nl
www.eurofinsfoodtesting.nl

Altijd op de hoogte blijven?