De grootste veganistische trends van 2022

8 maart 2022 Partner content
Foto: Pexels

BEDRIJFSINFORMATIE | Vorig jaar zagen we de opkomst van paddenstoelen als vleesalternatief, een instroom van veganistische zoetigheden en lekkernijen en het succes van veganistische slagerijen. Deze veganistische voedingstrends zijn enorm populair geworden en hebben het speelveld voor 2022 geopend. Over het algemeen was 2021 een geweldig jaar voor veganisme, wat in 2022 waarschijnlijk ook het geval zal zijn. In de loop van 2022 verwachten we namelijk grote trends in deze sectoren, evenals de evolutie van veganistisch fastfood, meer veganistische taarten en gebak, en zelfs een nieuwe plantaardige melk. Onderstaand lees je hier meer over! 

Veganistisch varkensvlees

Hoewel de eenvoudige veganistische worst al jaren online gekocht kan worden met glasvezel internet, zijn er geen andere innovaties geweest in veganistisch varkensvlees zelf. De veganistische varkensvleesmarkt is wijd open in het VK, en geen enkel merk domineert de supermarktschappen. Maar gaat dit allemaal veranderen? Dit jaar kwam het baanbrekende Aziatische, plantaardige alternatief voor varkensvlees, OmniPork, eindelijk in de Britse schappen en restaurants. En in oktober omarmt de Londense foodiescene de campagne 'Big Vegan Pig Out'. En we zijn er zeker van dat deze trend zich in 2022 alleen maar zal blijven uitbreiden. Zoals we allemaal weten, houden vleeseters van hun varkensvlees - dus de ontwikkeling van deze veganistische alternatieven is een belangrijke!

Veganistische eieren

Wat was er eerst, de kip of het ei? In dit geval kwam de kip eerst maar nu hebben we ze niet meer nodig! Veganistische ei-alternatieven zijn namelijk exponentieel in opkomst. Met veganistische bakkers die demonstreren dat je fantastische baksels kunt maken zonder dierlijke producten, gaan mensen weg van traditionele eierkoeken. De 19-jarige Great British Bake Off-deelnemer Freya maakte bijvoorbeeld furore door mee te doen als veganistische bakker en moeiteloos elke signature en showstopper-uitdaging veganistisch te maken. In sommige gevallen werkten haar veganistische versies beter dan de originelen! 

Aardappelmelk

De bescheiden aardappel kun je vinden in elk huis in Nederland. Het wordt gebruikt voor gebakken aardappelen op zondag, romige puree voor een eenvoudig doordeweeks diner en gebakken in de oven voor een geruststellende lunch van gepofte aardappel en bonen. Maar heb je er ooit aan gedacht om het te melken? Geloof het of niet, aardappelmelk is een ding nu! En we voorspellen dat het aan kracht zal winnen als een van de populairste veganistische voedingstrends voor 2022. Terwijl amandel- en sojamelk vaak worden bekritiseerd vanwege hun milieueffecten, is aardappelmelk verrassend duurzaam en ook nog eens lekker!

Jackfruit

Eens alleen gezien als een plantaardig alternatief voor pulled pork, is jackfruit een van de meest veelzijdige vleesalternatieven op de markt geworden. Merken zoals Jack & Bry, die veganistische worsten, hamburgers en zelfs gehakt van jackfruit maken, en Biff's beroemde jackfruit-wingz en hamburgers hebben het gezicht van de Aziatische vrucht volledig veranderd, waardoor het veel smakelijker lijkt voor vleesetende sceptici. Steeds meer merken en chef-koks nemen jackfruit op in hun recepten omdat het relatief goedkoop en gebruiksvriendelijk is. Bovendien kan het een groot aantal dierlijke producten nabootsen, van zeevruchten tot varkensvlees en zelfs kip. Je kunt bovendien ondertussen zelfs jackfruit pepperoni gebruiken op pizza’s! 

Altijd op de hoogte blijven?