Enquête uitslag: maakt een puppy echt gelukkiger?

1 augustus 2022 Partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Zo´n schattige pluizenbol met grote kraalogen en kwispelend staartje, dat is toch liefde op het eerste gezicht? Tot ze in recordtijd beginnen te puberen, je zoveelste schoen te pakken hebben en je tuin voorzien van een metamorfose. Puppygroep.nl onderzocht: zijn mensen echt gelukkiger na de komst van een puppy?

Niet iedereen is blij met hun pup

‘Ik ben ontzettend blij met mijn puppy!’, was een stelling die deelnemers aan de Puppy Enquête 2022 voorgelegd kregen. Hoewel een overgrote meerderheid het met deze stelling eens was, was 3 procent neutraal en 1 procent het er zelfs mee oneens. Volgens de Dierenbescherming worden er jaarlijks in Nederland ruim 150.000 honden verkocht. Hoe behoeden we toekomstige hondeneigenaren van puppyspijt?

Dit is wat we leerden van mensen die niet blij waren na de komst van een puppy:

  • Niet iedereen binnen het gezin was het eens met de aanschaf van een pup.
  • Er werd onvoldoende verdiept in het ras.
  • De ‘standaard puppy problemen’ werden onderschat, zoals het piepen in de bench, het binnenshuis plassen, het vele bijten en de puppy opvoeding in het algemeen.
  • Eerdere ervaring bleek geen garantie voor de toekomst.

Dit is een reactie van een van de respondenten:

‘Ik heb het werk dat een puppy in huis met zich meebrengt erg onderschat. Dagelijks stofzuigen, kastdeuren en muren schoon maken, tuin opruimen, etc. Ook de schade die onze pup in de tuin aanricht vind ik echt vervelend. Mijn man was geen fan van een hond, waardoor het nog meer extra stress in ons gezin brengt als onze pup wat vernield in de tuin’ – Gezin met kinderen, kochten een Golden Retriever in 2021.

Wat kunnen puppykopers anders doen?

In 2022 was er een plotselinge stijging van mensen die in minder dan 1 maand besloten een puppy te kopen. Zelf zien we graag dat mensen hier wat meer de tijd voor nemen. Volgens de Hondenbescherming belanden er jaarlijks namelijk duizenden honden in een asiel met als voornaamste reden een slechte voorbereiding.

Tip: verdiep je goed in het ras! Zo ziet een Border Collie er ontzettend schattig uit maar hebben ze een diepgewortelde drang om te ‘drijven’. Hier moet je goed mee om kunnen gaan om ongewenste situaties te voorkomen.

Lees je ook goed in over de opvoeding van een puppy. Zelfs wanneer je al eerder honden hebt gehad! Geen enkele hond is hetzelfde. Zo heb je de ene keer geluk met een makkelijke pup, en is de volgende een grote boef die wat meer structuur vereist.

Gelukkig is 80 procent wel blij!

Enquete Puppy seo artikel

Maar liefst 80 procent was het eens met de stelling: ‘Ik ben gelukkiger sinds we een puppy hebben’. In een vervolgvraag vroegen we hondeneigenaren hun antwoord zo goed mogelijk te beargumenteren. Hier volgen een paar leuke reacties van gelukkige hondeneigenaren:

‘We stoppen veel tijd in zijn opvoeding en hij draait supergoed mee in het gezin. Hij hoort erbij; vanaf dag 1 voelde dat al zo. Dus ja, onze droom is uitgekomen!’

‘Je legt ook makkelijker contacten met andere mensen als je met je hond gaat wandelen. Rocky is ondertussen niet zomaar een hond maar gewoon een lid van onze familie. De beste beslissing die ik in mijn leven heb gemaakt.’

‘Al voel je je nog zo slecht of verdrietig als je je pup ziet of hoort dan word je vanzelf blij. Het maakt voor je pup ook niet uit hoe je eruit ziet, hij is altijd blij je te zien!’

Een puppy kopen, of toch gaan voor een herplaatser?

Een puppy opvoeden is ontzettend leuk maar vereist ook veel tijd en geduld. Mocht je twijfelen dan is een herplaatshond wellicht iets voor jou. Verhuisdieren.nl matcht huisdieren met nieuwe baasjes waarbij het belang van het dier voorop staat. Geef jij een hond een tweede kans?

Altijd op de hoogte blijven?