Hoeveel kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering gemiddeld?

29 maart 2024 Pexels

BEDRIJFSINFORMATIE | Als zelfstandig ondernemer heb je waarschijnlijk al van een aantal zakelijke verzekeringen gehoord. Maar heb je er wel eens over nagedacht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Die kan namelijk heel belangrijk zijn, omdat hij je financiële zekerheid. Kun je door ziekte of een ongeval niet werken, dan wordt een deel van je inkomen doorbetaald. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van deze verzekering en wat wordt er precies gedekt?

Wat dekt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als je dit artikel leest, dan ben je waarschijnlijk een ondernemer. Wist je dat je dan geen recht hebt op een uitkering als je ziek wordt? Zeker voor zzp’ers kan dit zorgen voor flinke financiële problemen. Dit is waar de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om de hoek komt kijken. Deze zorgt ervoor dat je toch een inkomen hebt als je niet in staat bent om te werken door ziekte of letsel. Dit kan variëren van tijdelijke arbeidsongeschiktheid tot volledige arbeidsongeschiktheid.

Een AOV dekt een bepaald percentage van je inkomen gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid. Dit percentage kun je zelf bepalen bij het afsluiten van je verzekering. Hoe hoger het percentage, hoe hoger je maandelijkse premie.

Hoe worden de kosten van een AOV bepaald?

De kosten van een AOV kunnen sterk variëren en worden bepaald door verschillende factoren. Eén van de belangrijkste factoren is het verzekerde bedrag dat je kiest. Dat is het percentage van je inkomen dat wordt doorbetaald. Hoe hoger het bedrag dat je wilt ontvangen bij arbeidsongeschiktheid, hoe hoger de premie zal zijn.

Daarnaast speelt ook je beroep een rol in het bepalen van de hoogte van je premie. Dat heeft te maken met het risico op arbeidsongeschiktheid dat het beroep met zich meebrengt. Hoe hoger dit risico, hoe hoger de maandelijkse premie. Zo zal bijvoorbeeld een bouwvakker over het algemeen een hogere premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp dan iemand die op kantoor werkt.

Het is dus lastig om op voorhand te zeggen hoeveel een AOV kost, maar houdt rekening met een premie van tussen de 100 en 250 euro.

Tips voor het vinden van een betaalbare AOV

Een AOV brengt dus een belangrijk voordeel met zich mee, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Je wilt niet iedere maand heel veel geld kwijt zijn aan je polis. Hoe vind je een betaalbare optie? Zoals we net al zeiden, hangt de premie af van factoren waar je niet altijd zelf invloed op hebt. Er zijn echter wel een paar zaken waarmee je kosten kunt besparen die je zelf in de hand hebt.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoger eigen risico, wat de premie kan verlagen. Bij een AOV is het eigen risico eigenlijk een bepaalde tijdsperiode. In deze periode van arbeidsongeschiktheid ontvang je nog geen uitkering van de verzekeraar. Verleng je deze periode, bijvoorbeeld omdat je een mooie buffer hebt opgebouwd, dan verlaag je je premie.

Daarnaast kan het een idee zijn om een AOV af te sluiten bij een verzekeraar die combinatiekortingen aanbiedt. Als je hier ook bijvoorbeeld je inboedel- en autoverzekering onderbrengt, dan kun je korting sparen. Die korting kan bij sommige verzekeraars oplopen tot boven de 10%!

Altijd op de hoogte blijven?