Verantwoord, duurzaam en plantaardig

13 september 2022 Partner content

Het Cosun Nutrition Center is het nieuwe kenniscentrum van Royal Cosun waarmee het bedrijf zijn voedingskundig werkterrein verbreedt naar alle dochterondernemingen. Dit kenniscentrum heeft als doel meer wetenschappelijke kennis te vergaren over plantaardige voeding. 

En, niet minder belangrijk, met op wetenschap gebaseerde feiten deelnemen aan de dialoog tussen alle stakeholders over een verantwoorde en duurzame, plantaardige voeding. Hans Meeuwis, CEO van Royal Cosun, is als eerste aan het woord tijdens de feestelijke opening van het Cosun Nutrition Center in Hilversum, dat voorheen Kenniscentrum suiker & voeding was. 

Verbreding

Meeuwis is blij met de uitbreiding van het kenniscentrum naar alle plant-based voedingsmiddelen van Cosun. “We maken namelijk niet alleen suiker, maar bijvoorbeeld ook een gevarieerd pakket aardappelproducten (Aviko), voedingsvezels, zoals inuline uit cichoreiwortel (Sensus), groenten- en fruitingrediënten (SVZ) en we verwaarden co-producten uit de agrarische industrie (Duynie). Daarnaast halen we plantaardig eiwit uit veldbonen en werken we aan de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten uit bijvoorbeeld aardappel, bierborstel en suikerbietenblad. We gaan graag de dialoog aan over verantwoorde en duurzame voeding. Dat doen we op basis van wetenschappelijke feiten en daarbij zoeken we de nuance. De discussie rondom voeding is op dit soms erg gepolariseerd.”

Complex

Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company, beaamt dit laatste: “Het product suiker is complex. Het is het enige ingrediënt uit planten dat zo onder druk staat en een ‘moeilijk’ imago heeft. Alle andere producten uit planten vinden mensen fantastisch. Verder is er veel onwetendheid over de suikerbiet als grondstof. Zo doen wij onderzoek naar vezels en eiwitten die in de suikerbiet zitten. En uit gewone suiker (sacharose) kunnen we bijvoorbeeld allulose produceren, een caloriearme suiker. En door suikerbietenresten te vergisten zijn wij de grootste groen-gasproducent van Nederland. Wie weet dat?”

Open dialoog

“Er worden vaak vooral meningen gegeven in de gechargeerde discussie over wat precies een verantwoorde en duurzame voeding is”, zegt Janine Verheesen, directeur van het Cosun Nutrition Center. “Daarom vinden wij het zo belangrijk feiten uit te dragen die op de wetenschap gebaseerd zijn. Een open en respectvolle dialoog met alle stakeholders is enorm belangrijk, bijvoorbeeld als het gaat over het Preventieakkoord, productherformulering, de eiwittransitie of de suikertaks.”

Validatie

De wetenschappelijke validatie van het Cosun Nutrition Center wordt geborgd door een Wetenschappelijke Raad. Frans Kok, emeritus professor Voeding en Gezondheid en voorzitter van de Raad: “Wil je een gezond voedingspatroon dat binnen de grenzen van onze planeet past, dan zullen onze voedselbronnen vooral plantaardig moeten worden. Het Cosun Nutrition Center kan zeker een goede en wetenschappelijke bijdrage leveren aan de eiwittransitie, die nodig is om ons voedsel gezonder, duurzamer en beter verkrijgbaar en beschikbaar te maken.”

Altijd op de hoogte blijven?