Eiwitten, wat zijn het, waar zitten ze allemaal in en nog belangrijker waar zijn ze goed voor? Dit laatste is bij velen van ons wellicht wel bekend. We horen vaak om ons heen dat sporters vaak veel eiwitten eten, maar waarom eigenlijk ? Als je veel eiwitten moet eten, dan is het handig te weten waar veel eiwitten inzitten. In deze blog helpen we jullie een stukje op weg en beantwoorden we jullie prangende vragen, lees dus snel verder!

Wat zijn eiwitten?
Voordat we verder gaan en dieper ingaan op de vraag; ‘Waar zitten veel eiwitten in’ is het handig te weten wat eiwitten nu eigenlijk zijn. Wanneer je eenmaal weet wat eiwitten zijn herken je ook een stuk gemakkelijker waar nu daadwerkelijk (veel) eiwitten inzitten. Eiwitten, wat zijn het? Veel van onze geconsumeerde levensmiddelen bevatten eiwitten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Eiwitten leveren net zoals Koolhydraten en vetten een bepaalde hoeveelheid calorieën. Naast dat eiwitten calorieën leveren, levert het ook aminozuren. Maar wat zijn aminozuren? Aminozuren zijn eigenlijk niets meer dan de bouwstenen voor de eiwitten in de lichaamscellen of terwijl het cement tussen de stenen. In sommige gevallen kan je lichaam bepaalde aminozuren zelf maken, andere zuren moeten uit voeding worden gehaald. Dit noemen we ook wel ‘Essentiële aminozuren’.

Welke soorten eiwitten zijn er?
In principe kennen we heel eenvoudig 2 soorten eiwit, dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Het zal je niet verbazen, maar dierlijke eiwitten vinden we over het algemeen vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten daarentegen vind je in brood, graanproducten, peulvruchten, maar ook noten. Het grote voordeel aan een gezonde levensstijl, is dat dit door de meeste zorgverzekeraars ook wordt beloont. Dus ben jij fit en gezond, dan is het zeker aan te raden om hier tijdens het online zorgverzekering vergelijken rekening mee te houden.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Hoeveel eiwitten je daadwerkelijk nodig hebt, dat is natuurlijk per persoon verschillend. Toch is er wel een gemiddelde hoeveel eiwitten welke je nodig hebt. Als we kijken naar een volwassene, dan heeft een volwassen persoon ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Zoals we al aangeven hebben, dit is een gemiddelde. Er zijn natuurlijk ook bepaalde groepen die meer eiwitten nodig hebben. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Maar niet te vergeten ook kracht- en duursporten hebben een stuk meer nodig, voor het herstel van hun lichaam en spieren. Onder de sporters wordt het ook wel proteïne genoemd.

De voordelen van eiwitten
Wanneer je een goed uitgebalanceerd voedingspatroon wilt volgens, dan zijn eiwitten een onmisbare factor! Wil jij weten waar eiwitten nu allemaal goed voor zijn, Dan mag je de onderstaande voordelen niet missen!

  • Eiwitten zorgen voor sterke botten. Vroeger heb je het vast vaak gehoord, melk is goed voor de botten! Dat klopt, want melk bestaat voor een groot deel uit (dierlijke) eiwitten. Vooral kinderen zijn eiwitten van groot belang voor de groei en ontwikkeling van de botten. Voor volwassen geldt dit voor het behoud van sterke botten.
  • Eiwitten stimuleert sterke spieren. Voor de fanatieke (kracht)sporters onder ons zal dit geen geheim zijn. Eiwitten zorgen naast een stuk groei ook voor het behoud van je spieren. Daarnaast zorgen eiwitten na een zware work-out voor een goed herstel!

Altijd op de hoogte blijven?