Welke overwegingen moet je nemen bij het afsluiten van een AOV verzekering?

7 november 2023

Als agrarisch ondernemer loop je het risico om arbeidsongeschikt te raken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan je financiële bescherming bieden in geval van ziekte of een ongeval. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV verzekering? In deze blog bespreken we de belangrijkste overwegingen.

Agrarische verzekeringen: de juiste keuze maken

Als agrarisch ondernemer heb je specifieke behoeften als het gaat om verzekeringen. Het is belangrijk om een verzekeraar te kiezen die ervaring heeft met zowel agrarische verzekeringen als een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zij begrijpen de risico's die gepaard gaan met jouw sector en kunnen jou daarom beter van dienst zijn.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: dekkingsniveau en premie

Bij het afsluiten van een AOV verzekering is het belangrijk om het dekkingsniveau en de premie goed te bekijken. Het dekkingsniveau bepaalt welke situaties gedekt zijn en hoeveel uitkering je kunt verwachten bij arbeidsongeschiktheid. Let erop dat het dekkingsniveau aansluit bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Waar elke zzp’er rekening mee moet houden is dat vanaf 2027 AOV verplicht is voor elke ondernemer.

Daarnaast is de premie natuurlijk ook een belangrijke factor. Vergelijk verschillende verzekeraars om een idee te krijgen van de premies die zij hanteren. Houd er rekening mee dat goedkopere premies vaak samengaan met minder uitgebreide dekking. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de premie en dekking die past bij jouw financiële situatie.

Beoordeling van de verzekeraar: betrouwbaarheid en service

Een andere belangrijke overweging is de beoordeling van de verzekeraar. Bekijk hoe andere klanten de verzekeraar beoordelen op betrouwbaarheid en service. Dit kan je een goed beeld geven van wat je kunt verwachten als je een AOV verzekering bij hen afsluit. Online reviews en ervaringen van andere ondernemers kunnen hierbij waardevol zijn.

Eigenrisicotermijn

De eigenrisicotermijn is de periode waarin je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van de kosten van arbeidsongeschiktheid voordat de verzekeraar begint met het uitkeren van een vergoeding. Overweeg welke eigen risico termijn het beste bij jouw financiële situatie past.

Uitsluitingen

Het is belangrijk om te controleren welke uitsluitingen er zijn bij een AOV verzekering. Uitsluitingen zijn situaties waarin de verzekeraar niet zal uitkeren, zoals bepaalde medische aandoeningen of arbeidsongeschiktheid als gevolg van roekeloos gedrag. Begrijp deze uitsluitingen goed voordat je een verzekering afsluit.

Bij het afsluiten van een AOV verzekering voor agrarische ondernemers zijn er verschillende overwegingen die je moet maken. Kies een verzekeraar die ervaring heeft met agrarische verzekeringen, zoals agrarische verzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekering, let op het dekkingsniveau en de premie, en bekijk de beoordelingen van andere klanten. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken en zorgen voor financiële bescherming in geval van arbeidsongeschiktheid.

Altijd op de hoogte blijven?