Automatiseren?

15 september 2022

Ons bedrijf produceert proces flavours uit plantaardige eiwitten, oftewel veganachtige smaakstoffen. En het loopt goed. Exter kent een business die om de vijf jaar verdubbeld, Dit in combinatie met de vele innovaties in ons bedrijf, is er een grote behoefte aan het beheersen van het proces; complexe producten en productenpakketten, meer druk op de output. Automatisering helpt ons op veel vlakken.

Automatiseren splitsen we in twee componenten. De eerste is informatisering. Hoe kunnen we alle data die in de systemen zitten beheersen? Welnu, alle data brengen we vanuit SAP naar de systemen, zodanig dat de systemen het proces monitoren en ´vlaggetjes´ geven als het iets anders loopt. Daarnaast zijn we bezig met het ontwerp van een nieuwe fabriek. Gezien de krapte op arbeidsmarkt en ons proces dat niet erg ergonomisch is, zijn we druk doende met mecha­niseren oftewel robotiseren. Zodanig dat een aantal handelingen niet meer nodig is door menselijke handen. We verbeteren de arbo hiermee, alsook de efficiency van het proces. Kortom, hoe kan het slimmer? Zo dus.

Een voorbeeld? We verpakken bijna alles in 25 kilo dozen; we brengen het product naar poedervorm, deze gaat in een zak die geseald wordt en vervolgens worden de dozen ingepakt. We leveren over heel de wereld. Dit inpakken wordt door een van onze productiekoks gedaan. Het is de bedoeling om het hele proces te vereenvoudigen met behulp van een verpakkingsmachine.

Een ander voorbeeld? Het product dat we maken bevindt zich op een gegeven moment als pasta op een plaat. Die pasta gaat de oven in. Is de pasta droog, dan ziet het er als koekvorm uit. Iemand moet die plaat op zijn kop zetten, geeft er een tik op, om het vervolgens in de molen te plaatsen ter fabricatie van poeder. Een robot kan dit hele proces behoorlijk verlichten. Als het dezelfde handelingen zijn, en dat is het in dit geval, dan kun je het automatiseren.

Stap voor stap zijn we dus bezig met automatiseren. Het project informatiseren loopt al een tijdje. Eind dit jaar wordt de oplevering verwacht.

Tot slot wil ik zeggen, dat we een langdurige relatie hebben met onze proces­automatiseerder, ze kennen onze processen bijna beter als wijzelf. Het helpt enorm om automatisering op een hoog niveau te brengen. 

Robert-Jan Bannink is Operations Direct­or bij Exter.

Altijd op de hoogte blijven?