Continu verbeteren

1 februari 2023 Eward Hofstede

Mijn ervaring in de ingrediëntenindustrie heb ik behalve bij Euroma opgedaan bij DSM en Avebe. De uitdaging is voor mij altijd het vinden van een optimum tussen gezond, lang houdbaar, lage (energie)kosten en vooral: lekker. 

In de gehele industrie zien we dat alles steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd wordt. Euroma doet hier uiteraard ook aan mee. Er staat één compleet gerobotiseerde Euroma fabriek in Zwolle. Een mooie indicatie is het aantal events dat per jaar gelogd wordt in het besturingssysteem. Dat zijn er wel 250 miljoen per jaar. Het is onmogelijk om dat met de hand te doen. 

Een belangrijk thema bij Euroma is het verminderen van conserveringsmiddelen. Dat betekent nogal wat - zowel voor de productie als voor de verpakking. Hoe zorg je dat het product zonder conserveringsmiddelen in de verpakking zit en toch goed houdbaar blijft? Om dat energietechnisch verantwoord te doen, is nogal lastig. Dat is een van puzzels die we momenteel aan het uitwerken zijn.

Verder is er in de gehele industrie al jaren een Clean Label trend, en de trend minder suiker en zout te gebruiken. Euroma doet vooral aan herformulering zodat de producten ook zonder te veel suiker en zonder te veel zout smaakzaam blijven. Onze eigen process developing afdeling werkt continu aan het verbeteren van recepturen. Het is zoeken naar een optimum tussen gezond, lang houdbaar, lage energiekosten en lekker. 

Ondanks de digitalisering werken er nog best veel operators in de fabriek. Een deel van de honderden verschillende grondstoffen komt vanover de hele wereld en moet nog altijd met de hand worden gestort. Daarnaast monitoren de operators het proces en bewaken ze de kwaliteit. Daarvoor hebben ze heel gedetailleerde werkinstructies. 

Het kan lastig zijn, als alles geautomatiseerd is, om te begrijpen wat er nou precies gebeurt in de installaties.. Daarom krijgen ze overzichten van de processen op hun eigen afdeling en in hele fabriek. Zo zorgen we ervoor dat de operators de bovenhand houden op het proces. Het blijft uiteindelijk altijd mensenwerk. 

Eward Hofstede Chief of Operations bij Euroma

Altijd op de hoogte blijven?