Nederland op 1

13 februari 2024 Janet Kooren

REDACTIONEEL #1 | Ja, je leest het goed, ik schreef het echt. Nee, ik ben niet ineens een patriot van het zuiverste bloed. Maar het is wel wat doorklinkt in de gesprekken die ik de afgelopen maanden voerde. Gesprekken in het kader van 25 jaar EVMI, in het interview met de programmamanager van NXTGEN Hightech, Agrifood, met de branchevereningen van de technologiebedrijven in onze sector. We hebben nog steeds een koploperpositie, maar we moeten er hard aan trekken om die te behouden. En daarvoor moeten alle zeilen bij. Want het is vooral de kennis die ons land die voorsprong geeft. Kennis die we opdoen in Nederland en inzetten in het buitenland. 

De bedrijven die actief zijn in de machines en technieken die in onze voedingsindustrie worden gebruikt, zetten in de meeste gevallen vele malen meer af in het buitenland. Nederland is een R&D land, de kennis, ik zeg het nog maar een keer, maken we te gelde buiten onze landsgrenzen. Dat zal 25 jaar geleden ook al wel zo geweest zijn, maar het lijkt vandaag zichtbaarder dan ooit. En nijpender.

25 jaar geleden, toen Niels van Haarlem bij zijn werkgever het wilde plan opperde om een vakblad te maken voor de voedingsmiddelenindustrie. Elsevier Voedingsmiddelenindustrie, werd de titel en Niels werd hoofdredacteur. Ik zal niet zeggen: de rest is geschiedenis, maar als hoofdredacteur voel ik wel dat ik een eer hoog te houden heb. 

Ik heb wat mensen van het eerste uur opgezocht om te horen waar ze nu mee bezig zijn. En zelfs om ze te vragen of ze een visie durven uiten over de komende 25 jaar. In iedere editie van dit lustrumjaar zul je daar iets van terug kunnen lezen.

En dan vergeet ik bijna nog een andere belangrijke wetenswaardigheid: je krijgt vanaf nu geen specials meer van ons. De onderwerpen die we in onze specials behandelden: hygiëne, machinebouw en verpakken, zijn dermate belangrijk en nieuwswaardig dat we ze vanaf nu in iedere EVMI behandelen. We hebben de katernindeling aangepast en we hebben het blad iets dikker moeten maken, maar dat vinden jullie vast niet erg.

Nog meer leesplezier!

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

Altijd op de hoogte blijven?