Procesveiligheid

8 augustus 2022

Procesveiligheid is van groot belang voor producenten in onder andere de voedingsmiddelenindustrie. Die veiligheid zit wel goed bij Royal Buisman, de laatste drie jaar zijn er geen ongevallen te noemen, zegt Aaltjan van ´t Hul, Manager Operations bij het bedrijf.

Mijn oorsprong ligt van oudsher in de food, vanuit een baan bij een kippenslachterij heb ik me opgewerkt tot Manager Operations bij Royal Buisman. Een bedrijf dat al lange tijd bestaat. In 1867 ontdekte Herman Buisman hoe gekarameliseerde suiker de smaak van koffie kan versterken. Het inspireerde zijn opvolgers om, met vakmanschap en toewijding, steeds nieuwe wegen te vinden om de signatuur van een groeiend aantal verschillende foodproducten te versterken.
De gekarameliseerde suikers die we produceren, versterken de signatuur van koffie, brood, banket en diverse andere producten.

Elke drie jaar komen mensen van een extern bedrijf onderzoek bij ons doen: is de procesveiligheid wel op orde? Natuurlijk zijn er altijd punten tot verbetering, dat is normaal. Wat zijn de gevaarlijke dingen? Hoe gaan jullie om met de gezondheid van de mensen? Een voorbeeld van procesveiligheid is de juiste kleding voor onze mannen in de branderij, waar het behoorlijk warm kan zijn; goede kleding, gasmaskers, hittebestendige (hand)schoenen, valbeveiliging. Ook moeten onze medewerkers de benodigde cursussen volgen. Dan heb ik het over hoe je het beste kan tillen, de houding verbeteren. Medewerkers behalen allemaal hun heftruckcertificaat, en voor diegenen die machines bedienen een gedegen inwerktraject. Hiermee verhogen we de algemene veiligheid in de productieruimtes.

Noviteiten op het gebied van procesveiligheid zijn niet te noemen. We volgen het rapport en van daaruit zetten we de volgende stapjes. In principe werken er ook maar tien productiemedewerkers op de vloer. Dus het zit wel goed. Bovendien hebben zeven ervan een BHV opleiding gedaan.

De laatste keer dat er een ongevalletje was, betrof het een snij-incident door een scherp stukje metaal. De oorzaak hebben we gelijk aan laten passen door onze technische mensen. De procesveiligheid bij Royal Buisman is goed op orde. Zoals gezegd, de laatste drie jaar hebben we geen ongevallen gehad.

Aaltjan van 't Hul
Manager operations bij Royal Buisman

Altijd op de hoogte blijven?