Wat je erin stopt

2 juli 2023 Janet Kooren

Vooral veel liefde, zeggen we dan natuurlijk. Maar met die dooddoener kom je er niet als voedselproducent. Want voor alles wat je wilt weten, regelen, verklaren is het nodig om je ingrediënten goed in beeld te hebben. Te weten wat ze doen, wat ze kunnen, waar ze vandaan komen, hoe ze gemaakt zijn. En daar is nogal wat over te doen en te innoveren. 

Thuis kan ik kiezen voor de Supermarkt, waar ik mag hopen dat de inkopers een beetje scherp zijn op wat ze inkopen. Maar ik kan ook naar een boer in de buurt. Ik heb het geluk dat ik in de Betuwe woon, dus de aardbeien haal ik zo van het land. En in een dergelijke transactie heb ik dan het vertrouwen dat de verkoper met zijn stalletje ook echt de aardbeien uit het veld achter hem heeft gehaald. Terwijl dat natuurlijk niet altijd zo hoeft te zijn. 
Dan hebben we het nog niet eens over hoe je vertrouwen kunt hebben in ingrediënten waarvan je de kwaliteit minder goed en minder direct kunt testen dan ik die van mijn aardbei. 

De kwaliteit bewaken in een productieomgeving, vraagt wel even ietsje meer. Om te beginnen zijn er afspraken nodig over definitie, over normen en standaarden. Bedoelen we hetzelfde? En wat bedoelen we als we een bepaalde waarde gebruiken? 
De kwaliteit bewaken nadat een product de productieomgeving verlaat, is weer een heel ander verhaal. Onze razende reporter bracht vanaf de Interpack zijn bevindingen mee terug over welke ontwikkelingen er op dat gebied zijn.  

Maar onze ingrediënten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. Ze moeten duurzaam zijn, veilig, vernieuwend, eigenschappen hebben die ze vroeger nooit nodig hadden. Daar wordt flink op geïnnoveerd. Op allerlei manieren, in allerlei settings en met allerlei belangen. Halbe Vogel van IFFI, het netwerk dat ingrediëntenleveranciers wil laten innoveren, doet uit de doeken wat er bij komt kijken. En Foodvalley, waar upcycling een onderwerp is dat direct ingrediënten betreft, bekommert zich om het faciliteren van die innovatie. Daarin staan ze gelukkig niet alleen. 

Want met alleen liefde kom je er niet. 

Janet Kooren
Hoofdredacteur EVMI

Altijd op de hoogte blijven?