Beeld: Joshua Hoehne via Unsplash

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Om precies te zijn kijkt het Food Waste Index Report van de United Nations Environment Programme (UNEP) naar voedselverspilling in winkels, restaurants en huishoudens. Het rapport bevat data uit 54 landen. Niet eerder werden er zoveel data over voedselverspilling verzameld.

Zo'n 60% van al het weggegooide voedsel vindt zijn weg naar de prullenbak in huis. Dat komt neer op 11% voedselverspilling in de huishoudens. In winkels is dat percentage 2% en in de horeca wordt 5% van het voedsel weggegooid.

Het rapport linkt niet opgegeten voedsel aan zo'n 8 tot 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens de onderzoekers is het terugdringen van voedselverspilling belangrijk bij het tegengaan van klimaatverandering.

Ook blijkt dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is en niet enkel voorkomt in de rijkere landen. De BBC merkt echter op dat het rapport enkele haken en ogen bevat waardoor de gegevens over arm en rijk niet helemaal duidelijk zijn. De studie maakt geen onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige verspilling en er kan ook niet altijd onderscheid worden gemaakt tussen het weggooien van eetbaar en oneetbaar voedsel, zoals botten en schelpen. 

Altijd op de hoogte blijven?