‘2 ons groenten, 2 stuks fruit is veel te weinig’

2 april 2014

LONDEN - De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding (2 ons groenten en 2 stuks fruit) is wellicht veel te weinig om effect te hebben. Uit nieuw Engels onderzoek blijkt dat de norm eigenlijk omhoog moet naar 375 gram groenten en 300 gram fruit.

Mensen die dagelijks 5 porties groenten (375 gram) en 300 gram vers fruit eten, hebben zeker 42 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan mensen die minder gezond eten, meldt onderzoek van het University College Londen dat is gepubliceerd in the Journal of Epidemiology & Community Health.

De onderzoekers, onder leiding van Dr. Oyinlola Oyebode van het department van epidemiology and public health, analyseerden 8 jaar lang de eetgewoonten van 65.000 Engelsen uit de Health Survey for England en relateerden dit aan de doodsoorzaken.

Langer leven

Het eten van zeker 7 stuks groenten en fruit per dag zorgde voor een langer leven in zijn algemeenheid en een lagere kans op het krijgen van hartaanvallen, beroertes en kanker, stelt het onderzoek.

Het eten van minimaal 7 stuks vers fruit en groenten per dag kon gerelateerd worden aan een 42 procent lagere kans om te overlijden aan allerlei oorzaken. Ook leidde het tot een 25 procent lagere kans op het krijgen van kanker en een 31 procent lagere kans op het krijgen van een hartaanval of een beroerte.

Groenten en salades boden daarbij meer bescherming tegen ziektes dan fruit. Bevroren of ingeblikt fruit leek zelfs te leiden tot een hoger risico op het krijgen van een hartaanval, beroerte of kanker.

Ook andere factoren

Critici zeggen dat het nog maar de vraag is of het lagere risico op het krijgen van ziektes uitsluitend door het eten van groenten en fruit komt. Opleiding, roken en mensen die de vragen over hun voedingsgewoonten niet helemaal eerlijk beantwoord hebben, kunnen net zo goed een rol spelen, meldt The Guardian.

Hoewel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland dus nog een stuk lager ligt dan de nieuwe aanbeveling in dit onderzoek, haalt slechts 5 procent alleen al deze ‘lage norm’ van 2 ons groenten en 2 stuks fruit.

Nieuwe Richtlijn

Het Voedingscentrum neemt de resultaten uiterst serieus, schrijft het AD. “De Gezondheidsraad is bezig met het opstellen van een nieuwe Richtlijn Goede Voeding en neemt dit onderzoek absoluut mee.” Deze nieuwe Richtlijn zal naar verwachting in 2015 worden uitgebracht.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?