22 Procent kinderen te dik

26 april 2012

AMSTERDAM - 22 procent van de Nederlandse kinderen van 10 tot 12 jaar is te dik. In een aantal andere Europese landen is de situatie nog dramatischer.

De resultaten van het onderzoek, waar ook het VU medisch centrum is betrokken, is gepubliceerd in het blad PLoS-One. Het onderzoek is  in het voorjaar van 2010 uitgevoerd in 7 landen onder in totaal ruim 7000 kinderen.

Nederland heeft één procent meer kinderen met overgewicht dan België en staat daarmee op de derde plaats. In beide landen kampt 6 procent van de kinderen met extreem overgewicht. Noorwegen staat bovenaan met 19 procent kinderen met overgewicht, waarvan 4 procent extreem overgewicht. Griekenland is hekkensluiter met 50 procent kinderen met overgewicht, waarvan 21 procent met extreem overgewicht.

De jongens zijn over het algemeen dikker dan de meisjes, kijken meer tv, maar sporten ook meer. Kinderen van hoog opgeleide ouders zijn slanker, behalve in Griekenland en Spanje. Nederlandse kinderen blijken met 0,6 liter per dag de meeste frisdrank te drinken.

'Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen', zegt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU medisch centrum. 'Het onderzoek laat zien dat kinderen één ding gemeen hebben - ze worden allen blootgesteld aan meerdere factoren die overgewicht bij de kinderen veroorzaken. Slechts één oorzaak aanpakken zal dan ook niet werken'.

Lees ook:

‘Meer vroege dementie door slechte voeding’ (10 april 2012)

Altijd op de hoogte blijven?