Grote partijen ondertekenen convenant biologische aardappelrassen

4 augustus 2017

Ruim 24 grote partijen ondertekenen 8 augustus een convenant voor meer ziekteresistente biologische aardappelrassen. De ondertekenaars zijn grote supermarktketens, grote aardappeltelers en kwekers van pootgoed. De partijen willen een versnelde transitie naar ziekteresistente biologische aardappelrassen.

Phytophthora

De aanleiding is de grote schade die de aardappelziekte phytophthora in 2016 aanrichtte in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn gevoelig voor phytophthora en goede natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor deze verwoestende schimmelziekte ontbreken. Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, nam daarom het initiatief om met alle betrokken partijen tot een duurzame oplossing te komen.

Om nieuwe grote schade door phytophthora te voorkomen is de groei van ziekteresistente aardappelrassen gewenst. De biologische sector heeft nieuwe biologische aardappelrassen ontwikkeld die veel beter bestand zijn tegen deze schimmelziekte. Er zijn momenteel zes robuuste (phytophthora-resistente) rassen beschikbaar. Dit aantal groeit de komende jaren tot zeker tien à twaalf rassen.

Voorrang

Alle partijen hebben nu met elkaar afgesproken deze rassen voorrang te geven: zowel bij de productie van pootgoed, als bij de teelt en verkoop. Zo is het mogelijk om stapsgewijs op te schalen tot 100 procent robuuste biologische aardappels in 2020. Voor de consument is er dan een breed assortiment aan biologische aardappels beschikbaar in de diverse supermarktketens en biologische speciaalzaken.

Ondertekenaars Convenant

De partijen die het convenant gaan onder teken zijn:

  • De winkels Albert Heijn, Jumbo Supermarkten, Ekoplaza/Udea, Natuurwinkels/Natudis, Estafette Odin B.V. en Biowinkelvereniging
  • De ketenorganisatie Bionext, met haar leden Biohuis, BioNederland en de Biowinkelvereniging
  • De biologische aardappelkwekers: Agrico, HZPC, C. Meijer B.V., Plantera B.V., Den Hartigh, Europlant, Danespo, Caithness Potatoes B.V. en Plantum (de branchevereniging voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal)
  • De organisaties van de biologische telers: Bdeko, Biowad, Vereniging van Bioboeren Zuid West, Coöperatie Nedato, Stichting Nederlandse Biologische Aardappelpool.

Altijd op de hoogte blijven?