BEUC wil geen chemische behandeling kip

6 januari 2016

De Europese consumentenorganisatie BEUC heeft de Europese Commissie verzocht om het chemisch wassen van in Europa verkochte kippen niet toe te laten. Dat bericht Vlees+.

De ingreep zou hier naar Amerikaans voorbeeld geïntroduceerd worden, onder meer om campylobacter te bestrijden. In een brief aan de Europese Commissie stelt BEUC dat chemische behandeling niet strookt met het Europese voorzorgsprincipe als het over voedselveiligheid gaat.

Peroxide-azijnzuur

De Europese Commissie denkt eraan om het chemisch wassen van in Europa verkochte kippen toe te laten. De karkassen worden dan bijvoorbeeld met peroxide-azijnzuur (PAA) gewassen in het slachthuis om op die manier de bacteriën te verwijderen; een methode die in de Verenigde Staten wordt gebruikt.

BEUC noemt het chemisch behandelen van kip 'onaanvaardbaar'. De organisatie vindt het goed dat actie ondernomen wordt om het aantal campylobacterbesmettingen terug te dringen, maar vindt deze manier absoluut niet stroken met het Europese ‘farm to fork’-principe rond voedselveiligheid.

'Op levende dieren'

Volgens BEUC heeft ook Efsa, het Europese voedselveiligheidsagentschap, twijfels over de effectiviteit van PAA.

“Het probleem wordt niet opgelost door campylobacter van de karkassen te wassen in het slachthuis”, aldus BEUC. “50 tot 80 procent van de gevallen van campylobacteriosis kan teruggebracht worden op levende dieren die de bacteriën dragen, door verspreiding naar mensen via lucht, water of direct contact. Het vlees is dus slechts het topje van de ijsberg en net daarom is het belangrijk te proberen de campylobacterlevels op de bedrijven te reduceren.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?