Suikertax in Mexico heeft effect

8 januari 2016

De invoering van een belasting op suikerhoudende dranken in Mexico heeft effect gehad. Over heel 2014 nam de verkoop van deze dranken er met gemiddeld 6 procent af. Dat betekende dat jaar een vermindering van 4,2 liter per persoon. De verkoop van dranken zonder suikertaks, vooral flessenwater, steeg in 2014 met 4 procent; zo’n 12,8 liter per persoon méér.

De afnemende consumptie van suikerhoudende dranken werd gedurende het jaar sterker, met de sterkste afname (12 procent) in december. De verandering deed zich het meest voor bij mensen in de lage sociaaleconomische klassen.

Verkoop geanalyseerd

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal, meldt Foodlog. Een internationaal onderzoeksteam heeft bij 6200 Mexicaanse huishoudens in 53 grote steden de verkopen van suikerhoudende dranken geanalyseerd en vergeleken met de verkopen van dranken die niet onder de taks vielen.

Tax van 5 eurocent

De Mexicaanse regering voerde op 1 januari 2014 een suikertax in van 1 peso extra (5 eurocent) per liter frisdrank, om obesitas terug te dringen. Mexico is een van de landen met de hoogste percentages diabetes, overgewicht en obesitas ter wereld.

De onderzoekers noemen de resultaten ‘bescheiden maar belangrijk’, al is het slechts een deel van de oplossing in een bredere strategie om obesitas terug te dringen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?