400.000 euro subsidie voor producent plantaardige eiwitten

20 juni 2023 Redactie Food Unsplash

Dutch Structuring Technologies produceert plantaardige eiwitten die naar vlees of vis smaken. Onlangs ontving het Maastrichtse bedrijf een subsidie van 400.000 euro dat het bedrijf gaat gebruiken voor een nieuwe machine en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Met de nieuwe machine wil Dutch Structuring Technologies (DST) de productie van plantaardige eiwitten verder opschalen. “Het prototype maakte twintig kilo per uur, onze huidige machine produceert 200 kilo, de nieuw te bouwen machine moet een productie van 1000 kilo per uur draaien”, vertelt Julian Lekner, directeur van DST, aan RTV Maastricht. DST gaat de nieuwe machine ontwikkelen in samenwerking met Sobatech Services en Fuji Europe Africa BV.

Plantaardig alternatief

De rest van de subsidie gaat de producent gebruiken voor de ontwikkeling van meerdere smaken en texturen om een plantaardig alternatief te bieden voor vlees en vis. Volgens de website van DST gebruiken de ontwikkelaars plantaardige eiwitten en water voor de productie. Met hun technologie zijn ze in staat om op basis van deze ingrediënten de textuur van vlees na te maken. Hieraan voegen ze andere ingrediënten als vetten en emulsies toe om ook de smaak na te bootsen.

Subsidie

De 400.000 euro subsidie komt uit een Europees subsidieprogramma van 105 miljoen euro aangevuld met twintig miljoen uit het OPZuid-programma van het Rijk. Dit programma stimuleert innovatief werk in Zuid-Nederland stimuleert.

Bron: RTV Maastricht / Dutch Structuring Technologies 

Altijd op de hoogte blijven?