'751 nieuwe banen door bedrijven als Danone'

31 januari 2017

350 buitenlandse bedrijven, waaronder Danone, hebben het afgelopen jaar voor 1,74 miljard euro in Nederland geïnvesteerd. Ze zorgden daarmee voor 11.398 extra banen in Nederland. In de agrifoodsector gaat het om 751 nieuwe banen.

In de foodsector gaat het onder meer om de bouw van een nieuwe fabriek van Danone in Cuijk voor babyvoeding. De Indiase rijstproducent LT Foods gaat op de Rotterdamse Maasvlakte zilvervliesrijst bewerken en distribueren.

In de sectoren life sciences & gezondheid gaat het om 986 banen en in, transport & logistiek om 759 banen. Dat blijkt uit cijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen het ministerie van EZ.

Amerikaanse bedrijven

Uit de NFIA-cijfers blijkt verder dat de meeste nieuwe banen in distributiecentra (2.092), in de productie (1.475), op hoofdkantoren (1.218) en in servicecentra (1.097) ontstaan. De meeste ‘buitenlandse’ banen zijn, net als in 2015, gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Afgelopen jaar ging het om 4.057 banen. Na de VS volgen Groot-Brittannië, China, Japan en Frankrijk.

Aantrekkelijk voor investeerders

Volgens  EZ zijn deze banen en investeringen binnengehaald door het NFIA, samen met verschillende regionale partners. Zij werken samen binnen het collectief Invest in Holland.

Minister Kamp van EZ meent dat de cijfers bevestigen dat Nederland een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven is. "Onze bevolking is hoogopgeleid, we hebben een uitstekende logistiek en infrastructuur en onze digitale voorzieningen behoren tot de wereldtop. We hebben het internationaal bedrijfsleven dus veel te bieden. Dat blijkt ook uit de meer dan 900.000 arbeidsplaatsen die in ons land afkomstig zijn van buitenlandse bedrijven.”

Lees ook:

Gedwongen ontslagen in de food? (4 januari 2017)

Altijd op de hoogte blijven?