Hoofdkantoor Unilever komt in Rotterdam

15 maart 2018

Unilever maakt bekend dat het hoofdkantoor van de multinational in Rotterdam komt en niet in Londen. Ook op papier wordt Unilever één bedrijf, gevestigd in Nederland. Door afscheid te nemen van de duale structuur wil Unilever geld besparen. De bescherming tegen vijandelijke overnames heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor Nederland. Februari 2017 probeerde Kraft Heinz Unilever over te nemen.

In Nederland zijn er meer regels die een bedrijf kunnen helpen bij een bescherming tegen een overname. In het zogenaamde Rijnlandse bestuursmodel wegen naast de waarde voor de aandeelhouders ook andere belangen zoals werkgelegenheid en de relatie met de vakbonden mee. Het Angelsaksische model in Londen geeft de prioriteit aan het maken van zoveel mogelijk winst. Overname-investeerders willen snelle winst maken en geven daarom de voorkeur aan dit model.

Dit betekent overigens niet dat Unilever uit Londen verdwijnt. De divisies Beauty & Personal Care en Home Care worden vanuit Londen geleidt. Hiermee blijft een budget van 1.2 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk. Unilever wil ook genoteerd blijven op de beurzen van Amsterdam, Londen en New York. Unilever benadrukt dat de veranderingen geen gevolgen hebben voor de 7300 werknemers in het Verenigd Koninkrijk en 3100 werknemers in Nederland.

Ook maakt Unilever bekend dat Unilever drie divisies krijgt. Naast Beauty & Personal Care en Home Care is er de divisie Foods & Refreshment die vanuit Nederland wordt geleid. Elke divisie krijgt meer verantwoordelijkheid in het nemen van strategische keuzes op de lange termijn en financieel beheer.

Lees ook:

Strijd over Unilever is ‘een strijd tussen miljardairs en miljarden mensen' (2 maart 2018)

           

Altijd op de hoogte blijven?