Aantal Listeria-infecties blijft toenemen

21 december 2015

Het aantal gevallen van listeriose, de ziekte als gevolg van infectie met Listeria monocytogenes, blijft in Europa toenemen. Het aantal gerapporteerde ziektegevallen lag in 2014 16 procent hoger dan in 2013.

Dat melden voedselagentschap EFSA en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Net als listeriose neemt ook het aantal meldingen van campylobacteriose, veroorzaakt door de Campylobacter-bacterie, al sinds 2008 toe. Voor het eerst sinds 2008 was er een lichte toename van het aantal ziektegevallen door infectie met Salmonella, deels omdat meer landen ziektegevallen rapporteren.

Listeriose

In 2014 werden 2161 ziektegevallen door Listeria-infecties gemeld. Dat is vergeleken met campylobacteriose (bijna 237.000) een klein aantal, maar voor kwetsbare groepen als ouderen en patiënten met een verzwakt afweersysteem, zijn de gevolgen van listeriose veel ernstiger dan andere door voeding overgebrachte infecties. Ze kunnen er aan overlijden. Listeria wordt onder meer aangetroffen in rauwmelkse kaas en gerookte vis.

EFSA en ECDC schrijven het hogere aantal gevallen van campylobacteriose voor een deel toe aan betere monitoring en verbeterde diagnostiek in de afgelopen jaren.

Lees ook:

RASFF: meer meldingen over Listeria (10 februari 2015) (Premium)

Listeria-infecties nemen toe (20 februari 2014)

Altijd op de hoogte blijven?