‘Aardappels, vlees en groente blijft populair′

29 januari 2015

De Nederlander hecht veel waarde aan de traditionele maaltijd met aardappels, vlees en groente. Ze eten dit 3 tot 4 keer per week. Het is daarmee de meest favoriete maaltijd.

Dat blijkt uit het ‘Hoe eet Nederland’-onderzoek van retailer Jumbo onder 1300 Nederlanders, bericht Vlees+.

Per dag beslissen

Nederlanders koken gemiddeld 5 à 6 dagen per week een warme maaltijd, een derde kookt zelfs elke dag. Wat ’s avonds op tafel komt, wordt door de helft van de Nederlanders nog op dezelfde dag besloten. Vaak putten Nederlanders uit een vast repertoire. Ruim een derde heeft een lijst met vaste menu’s die gemiddeld uit 7 gerechten bestaat.

Toch heeft slechts 15 procent van de Nederlanders vaste dagen voor bepaalde gerechten, zoals woensdag Gehaktdag of vrijdag Visdag. De maaltijd die het vaakst een vaste dag toebedeeld krijgt, is patat. Per huishouden verschilt welke dag dit is.

Typisch Nederlands

Naast het traditionele aardappels, vlees en groente eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top 3. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.

Groenten maken gemiddeld 5 tot 6 dagen deel uit van het menu. 41 procent van de Nederlanders eet elke dag groente. Ruim een derde eet één keer per 2 weken of vaker een kant-en-klaar gerecht. Uit het onderzoek van Jumbo blijkt dat jongeren het vaakst kiezen voor een kant-en-klare optie, 35 procent één keer per week of vaker.

 

Altijd op de hoogte blijven?