ACM start onderzoek naar keurmerken

12 maart 2015

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een vooronderzoek gestart naar keurmerken. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het vooronderzoek beperkt zich niet tot keurmerken voor voeding of duurzaamheid, maar is breder. Het onderzoek richt zich onder meer op mogelijke problemen voor consumenten en voor de markt. Ook wordt vastgesteld of er een taak voor de overheid is als het gaat om keurmerken. Daarbij gaat het in eerste instantie om de ACM zelf.

Dubbel stoplichtensysteem

Dijksma schrijft echter de uitkomsten ook te betrekken bij haar eigen beleid. Het thema keurmerken komt terug  bij de kabinetsreactie op het rapport 'naar een voedselbeleid' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In dat rapport pleitte de WRR voor een dubbel stoplichtensysteem voor voedingsmiddelen. Consumenten kunnen dan in één oogopslag zien of een product gezond is en of het duurzaam is geproduceerd.

Alliantie Verduurzaming Voedsel

In de brief van Dijksma staat ook dat de Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft erkend dat er veel keurmerken in omloop zijn. Vanwege de internationale dimensie en het private karakter van veel keurmerken ziet de Alliantie The Sustainability Consortium (TSC) als mogelijk voertuig om het aantal keurmerken te verminderen. The Sustainability Consortium  is een internationale samenwerking tussen universiteiten, NGO's en bedrijven die gezamenlijk methoden standaardiseren om duurzaamheid te meten voor food en non-food productgroepen.

"Eén keurmerk of stoplichtensysteem wordt echter, om meer redenen, als niet werkbaar of realistisch gezien. Het initiatief ligt nu bij de Alliantie om te komen met een voorstel dat het aantal keurmerken voor voedsel vermindert. Hierover is eind maart 2015 een vervolggesprek met de Alliantie voorzien", aldus Dijksma.

 

Lees ook:

  Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?