Action stopt met ‘Southampton Six’

29 juni 2016

Action stopt met de verkoop van frisdrank met de kleurstoffen E102, E104, E110, E122, E124 en E129, ook wel de ‘Southampton Six’ genoemd. Dit heeft het bedrijf toegezegd aan Foodwatch. De bestaande voorraad met een of meerdere van deze kleurstoffen wordt nog opgemaakt en daarna wordt het niet meer ingekocht, stelt Action.

Afgelopen zomer bleek dat Albert Heijn nog zeker 30 producten en Jumbo minstens 50 producten verkocht met de Southampton Six erin. Het ging vooral om frisdranken en snoep. Foodwatch is sindsdien een campagne gestart om retailers direct aan te spreken, ‘te stoppen met de verkoop van producten met de omstreden kleurstoffen’. En dat zet volgens de consumentenorganisatie zoden aan de dijk.

Jumbo wel, Xenos niet

Jumbo is ondertussen gestopt met de verkoop van de producten met deze kleurstoffen. Bij Xenos lagen snoep en frisdrank met de kleurstoffen, maar zonder veiligheidswaarschuwing in de schappen. Die werden direct uit de schappen verwijderd, maar het bedrijf wil niet helemaal stoppen met de verkoop van de producten met deze kleurstoffen.

Lidl meldde eerder al langer geen producten met de Southampton Six te verkopen. En ook AH liet eerder al weten te stoppen met deze kleurstoffen in de producten gericht op kinderen. Een uitzondering wordt gemaakt voor producten met alcohol omdat deze niet voor kinderen bestemd zijn.

'Hyperactiviteit bij kinderen'

De vijf azo-kleurstoffen staan al langer ter discussie. Wetenschappers van de Universiteit van Southampton concludeerden in 2007 dat de vijf azo-kleurstoffen (E102, E110, E122, E124 en E129) en kleurstof E104 hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. Sindsdien worden deze kleurstoffen de Southampton Six genoemd.

De Engelse overheid adviseerde fabrikanten en ouders na het onderzoek de kleurstoffen voortaan te mijden. Efsa heeft geen verbod opgelegd. Wel adviseerde de Raad van Ministers van Europa om vanaf 2010 op producten met deze kleurstoffen verplicht de veiligheidswaarschuwing ‘...kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’ te zetten.

'Kleurstoffen zijn veilig'

Zowel het Voedingscentrum als Wageningen UR stelden toen AH aankondigde te stoppen met de Southampton Six, dat de kleurstoffen in de gebruikte hoeveelheden bij normaal gebruik volkomen veilig zijn, meldt Distrifood. Rolf Hartemink van Wageningen UR sprak toen over een hardnekkige hype.

Inmiddels hebben diverse fabrikanten de kleurstoffen verwijderd of vervangen, maar een deel van de fabrikanten blijft de zes kleurstoffen gebruiken, stelt Foodwatch.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?