Adviesraad: vettax en hoge BTW op voeding

13 december 2011

DEN HAAG - Het kabinet moet een vettax invoeren en op voeding het hoge BTW-tarief van 19 procent heffen. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies aan minister Schippers.

Het advies 'Preventie van welvaartsziekten' wordt dinsdag aangeboden. "Eten en zeker ongezond eten moet duurder worden gemaakt met een vettaks. Een accijns op ongezonde grondstoffen in voedsel. Bijvoorbeeld een extra accijns op ongezonde vetten", zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink in de Volkskrant.

Meijerink stelt verder dat mensen moeten worden gestimuleerd om minder te eten. Dat kan door de BTW te verhogen van 6 procent naar 19 procent. Hij meent dat zo'n maatregel mensen met een laag inkomen het meest treft en dat zij darvoor moeten worden gecompenseerd in de loonbelasting.

De Telegraaf bericht dat de raad ook vindt dat de minister strenger zou moeten zijn bij de bescherming tegen te veel zout in de voeding. Bovendien moet de accijns op alcohol omhoog.

Niet uitvoerbaar
EVMI had begin dit jaar een stelling over de vettax naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat helft van de Europeanen voor een extra belasting op ongezonde producten is. De helft van de stemmers vond dat een vettax echter niet helpt om de bevolking gezonder te laten worden, omdat het praktisch niet uitvoerbaar is. 19 Procent meende dat een vettax mensen niet zou verleiden alsnog voor gezonde producten te kiezen.

De overige 31 procent van de stemmers dacht dat een belasting wel zou helpen. Dit omdat consumenten de dan duurder geworden ongezonde producten minder zullen kopen en dus ook minder zullen eten.

Lees ook:

Inname verzadigd vet nog te hoog (6 oktober 2011)

Partij voor de Dieren wil vleestax (5 oktober 2011)

Deense vettax leidt tot run op winkels (3 oktober 2011)

Hongarije voert hamburgertax in (12 juli 2011)

'Vettax is niet praktisch uitvoerbaar' (10 februari 2011)

Helft Europeanen voor vettax (14 januari 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over de vettax 

 

Altijd op de hoogte blijven?