“Vanuit onder andere de zorgsector kregen wij steeds meer vraag naar voedzame en plantaardige vervangers voor vlees en vis”, zegt Gerrit van Gelder, algemeen directeur, over de stap. “Bij Van Gelder hebben we de productiemogelijkheden en grondstoffen in eigen huis om deze te maken.”
Vlees- en visvervangers
De productontwikkelaars van Van Gelder besteedde anderhalf jaar aan onderzoeken en experimenteren op zoek naar de juiste mix van ingrediënten. Dit resulteerde in een “voedzaam deeg” wat ze gebruiken voor de vlees- en visvervangers, waaronder burgers, soepballetjes en plantaardig broodbeleg. De basis van de meeste producten zijn verse groenten, peulvruchten (waaronder favabonen), paddenstoelen en kruiden.
“Gefermenteerde favabonen bevatten prebiotica, zijn rijk aan ijzer en vezels die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora”, meldt Van Gelder. “In vergelijking met rundvlees zijn deze bonen bovendien een stuk duurzamer omdat er minder land en water voor de productie nodig is. Alle groenteburgers, balletjes, salades en andere vleesvangers zitten vol eiwitten, hebben een laag zoutgehalte, bevatten weinig toevoegingen (e-nummers), hebben een ‘clean label’ en de meeste producten zijn soja- en glutenvrij.”
Van Gelder
Het familiebedrijf Van Gelder levert aardappelen, groenten en fruit aan klanten in de horeca, zorg en overheid. Van Gelder verzorgt de gehele keten, van bron tot bord. In Ridderkerk heeft Van Gelde twee locaties: het Experience Center en de Versmarkt. In het Experience Center bevindt zich onder andere een demoruimte met keuken. Bij de Versmarkt kunnen consumenten dagelijks de verse groenten en fruit kopen.