Aldi sluit zich aan bij convenant biologische aardappelrassen

13 september 2017

Aldi Nederland ondertekent 13 september het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de gevreesde aardappelziekte phytophthora. Aldi is na Albert Heijn en Jumbo supermarkten de derde grote supermarktketen in Nederland die het convenant ondertekent.

“De ondertekening is een bevestiging van ons al bestaande duurzaamheidsbeleid. Corporate Responsibility is een belangrijke pijler voor Aldi", aldus Dirk Willem Blijleven, Manager Buying bij Aldi. De ondertekening vindt plaats in de stand van Schaap Holland, een van de aardappelleveranciers van Aldi Nederland. Directeur Adamse van Schaap Holland ondertekent een ondersteuningsverklaring.

Phytophthora

In de zomer van 2016 richtte de aardappelziekte veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn gevoelig voor phytophthora en goede natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor deze verwoestende schimmelziekte ontbreken. Daarop heeft Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, het initiatief genomen om partijen betrokken bij kweek van pootgoed, teelt en verkoop van biologische aardappels bij elkaar te roepen om tot een duurzame oplossing te komen.

Inmiddels zijn er zes robuuste (phytophthora-resistente) rassen beschikbaar. Edith Lammerts van Bueren, professor biologische veredeling aan Wageningen Universiteit: “Er zijn door aardappelveredelaars veel nieuwe aardappelrassen ontwikkeld voor de biologische sector, die niet alleen beter bestand zijn tegen deze ziekte maar ook die een goede opbrengst hebben. En er zitten nog veel nieuwe rassen in de pijplijn. Voor de consument is er een steeds breder assortiment aan biologische, resistente aardappels beschikbaar.”

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?