‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten’

17 januari 2013

SCHERPENZEEL - Niet kruisbesmetting maar etiketfouten zijn de hoofdoorzaak van meldingen over allergenen in het EU-waarschuwingssysteem RASFF.

Fouten op etiketten of verwisseling van etiketten zijn verantwoordelijk voor 87 procent van alle meldingen over allergenen in het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Dat meldt Allergenen Consultancy.

In 2012 heeft RASFF in totaal 3432 meldingen over voedingsmiddelen gehad. Daarvan hadden er 116 betrekking op allergenen.

Bij analyses worden vaak hoge concentraties van het allergeen aangetroffen. Van alle recalls waarbij een analyse is uitgevoerd bevat 89 procent meer dan 10 ppm van het betreffende allergeen, aldus het adviesbureau.

Melk, gluten, pinda

Vooral bij melk, gluten en pinda werden bij analyses nog hogere waarden (meer dan 500 ppm) gemeten, met uitschieters tot maar liefst 24720 ppm. “Dan is geen sprake meer van kruisbesmetting maar van niet-gedeclareerde ingrediënten”, stelt Allergenen Consultancy.

Met name bij ei-analyses worden vaak lage waarden gemeten. Dit duidt vooral op kruisbesmetting. “Het is de vraag of gezondheidsrisico’s te verwachten zijn bij zeer lage allergeenconcentraties”, zegt Allergenen Consultancy. Toch waren analyseresultaten van 0.27 en 0.6 ppm voor Italië aanleiding om de import van diverse visproducten te weren. Hierbij was ook een Nederlandse visverwerker betrokken.

Meeste meldingen uit UK

De UK is verantwoordelijk voor de meeste meldingen in het RAFF, (124, waarvan 74 allergenen-alerts) gevolgd door Italië. De meldingen vanuit de UK betreffen verschillende allergenen en productgroepen. Bij Italië lijken de meldingen zich, volgens Allergenen Consultancy, vooral te richten op ei en sulfiet in visproducten.

In Nederland gaat het officieel om 12 meldingen, 11 op de website van de NVWA en 1 melding over Euroshopper hagelslag. Daarvan hebben er 5 betrekking op allergenen. België had beduidend meer recalls (48), waarvan er 10 betrekking hadden op allergenen. Duitsland telde 23 meldingen, waarvan 3 met betrekking tot allergenen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?