Allergie door gekookte aardappel

8 november 2006

BRUSSEL – Gekookte aardappelen kunnen bij sommige kinderen ernstige allergische reacties veroorzaken. Dat stelt een team van Belgische onderzoekers.

 

Volgens dr. Liliane De Swert van het universiteitsziekenhuis Gasthuisberg in Leuven is het voor het eerst dat een studie aantoont dat gekookte aardappelen allergische reacties kunnen oproepen. Wel was bekend dat sommige volwassenen en kinderen allergisch zijn voor rauwe aardappelen.


Prakje

De studie is volgens De Swert van belang omdat gekookte aardappelen een van de eerste voedingsmiddelen zijn die kinderen op jonge leeftijd krijgen. Al bij vier of zes maanden, krijgen baby’s hun eerste prakje.

De Swert en haar team onderzochten acht kinderen tussen de drie maanden en twee jaar van wie werd vermoed dat ze allergisch waren voor gekookte aardappelen. Vijf van de acht kinderen kregen een onmiddellijke allergische reactie toen zij een stukje aardappel te eten kregen. Nadat de kinderen op een aardappel-vrij dieet werden gezet verminderde bij zes van hen hardnekkig eczeem.


Allergeen

De onderzoekers weten niet precies welk allergeen verantwoordelijk is voor de allergie. ‘Sommige allergene eigenschappen worden beïnvloed door verhitting.’

De Swert waarschuwt dat ouders niet in paniek moeten raken door haar bevindingen. Zeven van de acht kinderen groeiden na hun zesde jaar over deze opmerkelijke allergie heen.
Wel vindt zij dat, wanneer kinderen allergische reacties hebben die niet afkomstig zijn van andere voedingsmiddelen, er serieus gekeken moet worden naar een aardappel-allergie.


Lees ook:
Te vaak onjuiste diagnose voedselallergie (9 oktober 2006)


Of kijk in nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over allergie

Altijd op de hoogte blijven?