Allergie te lijf met paddestoelen

21 februari 2007

WAGENINGEN - Onderzoekers van het Wageningse Allergieconsortium werken aan voedingsmiddelen die allergische reacties actief bestrijden. De suikerketens en eiwitten in paddestoelen spelen hierin mogelijk een rol.

In het laboratorium van de leerstoelgroep Celbiologie en immunologie onderzoekt prof. Harry Wichers de werking van suikerketens en eiwitten uit paddenstoelen die allergische reacties moeten voorkomen.

De effecten van de plantaardige verbindingen die Wichers onderzoekt zijn op z’n minst opmerkelijk. ‘In de literatuur vind je experimenten met muizen met een pinda-allergie, die kunnen sterven als ze pinda-eiwitten door hun voer krijgen. Maar voeg je tegelijkertijd de stoffen toe die wij onderzoeken, dan blijft de dodelijke allergische shock uit.’

Tot de allergieremmers die Wichers bestudeert horen onder meer de uit glucose-eenheden opgebouwde bètaglucanen. ‘Het zijn suikerketens die je vindt in de celwanden van schimmels, gisten, granen en korstmossen’, zegt Wichers.

‘Ik beperk me voorlopig tot de bètaglucanen uit paddenstoelen als de shiitake, de amandelchampignon, oesterzwammen, het fluweelpootje en de eikhaas.’

Bekijk ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over allergieën

Altijd op de hoogte blijven?