Alpro mag plantaardige producten variaties op zuivel noemen

20 december 2017

Het gerechtshof van ’s Hertogenbosch oordeelde op 19 december dat Alpro bij de verkoop van plantaardige voedingsproducten gebruik mag blijven maken benamingen als 'variatie op zuivel', 'variatie op melk', 'plantaardige variatie op yoghurt' of 'yoghurtvariatie'. De uitspraak volgt op het hoger beroep van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) aangetekend na de uitspraak van oktober 2014.

De NZO gelooft dat de consument zou denken dat de producten van Alpro geen plantaardige maar zuivelproducten zijn. Het hof verklaart deze angst ongegrond. In een soortgelijke zaak in België, werd het bedrijf eveneens in het gelijk gesteld.

Alpro is tevreden met de uitspraak van het hof en voelt zich gesterkt in zijn overtuiging dat de consument correcte informatie krijgt over zijn producten. Wanneer de voorbehouden zuivelbenamingen door Alpro op een andere manier worden gebruikt, is dat gebruik volgens het Europese Hof van Justitie in een arrest van 14 juni 2017 niet als zodanig en zonder meer – in strijd met de bepalingen van de Europese verordening, oordeelt het gerechtshof in Den Bosch.

De rechter vindt dat het gebruik van de woordcombinatie 'plantaardige variatie op yoghurt' met name is bedoeld om tot uitdrukking te brengen dat de sojaproducten een plantaardig alternatief vormt voor het dierlijk melkproduct yoghurt. Alpro misleidt de consument niet en wil niet de indruk wekken dat de producten uit melk gemaakt zijn.

Altijd op de hoogte blijven?