Ambachtelijk bier bevat vaker schimmelgifstoffen

31 oktober 2017

In ambachtelijk gebrouwen bieren zitten gemiddeld meer schimmelgifstoffen dan in industrieel bier. Voor mensen die dergelijk bier dagelijks drinken kan dat leiden tot gezondheidsproblemen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van RIKILT-onderzoeker Jeroen Peters en zijn collega’s.

Het onderzoek van Peters omvatte 1.000 verschillende bieren afkomstig uit 47 verschillende, voornamelijk Europese landen. Voor alle bieren bepaalde hij de hoeveelheid mycotoxines, de giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden. In vrijwel alle bieren trof Peters de belangrijke schimmelgifstof deoxynivalenol (DON) aan.

"Vrijwel elk bier bevat DON", stelt Peters in Resource. "Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger." 22 ambachtelijke biertjes overschreden de toegestane dagelijkse hoeveelheid. Volgens Peters is de stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en kan braken en diarree veroorzaken.

De hogere hoeveelheden kunnen volgens Peters te maken hebben met het brouwproces. Bier wordt standaard gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Met name de gemoute granen zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Voor zwaardere bieren, zoals de populaire craft bierstijl Imperial Stout, gebruiken de brouwers relatief meer gerstemout. Hierdoor komen er mogelijk meer mycotoxinen in het bier.

Ook de donkerdere moutsoorten lijken bij te dragen aan de hogere mycotoxineconcentraties in bier. Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak allerlei andere ingrediënten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.

Bron: Resource

Altijd op de hoogte blijven?