Duurzaamheid en milieu spelen een belangrijke rol in de hedendaagse voedingsindustrie. Voedselproducenten willen zo efficiënt mogelijk werken en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het voedselafval opnieuw te gebruiken. De vakbeurs AnugaFoodTec besteedt aandacht aan het hergebruiken en/of 'upcyclen' van reststromen.
De reststromen zijn een enorm potentieel voor voedselproducten. Uit de biomassa die overblijft na het verwerken van plantaardige en dierlijke producten kunnen met de juiste apparatuur en methodes grondstoffen worden gehaald. Deze kan de voedselproducent weer gebruiken voor nieuwe voedselproducten. Een duurzame en ecologische manier van produceren.
Een goed voorbeeld hiervan is wei. Dit is een vloeistof die overblijft bij kaasbereiding. Dit afvalproduct heeft zich ontwikkeld tot superfood. Wei bevat veel proteïne, vitamines en mineralen. Het wordt onder andere gebruikt in pudding, frisdrank, smoothies en babyvoeding. Een ander voorbeeld is pectine. Tijdens de productie van appelsap kan pectine uit de afvalstoffen worden gehaald. Op de beurs tonen exposanten allerlei machines en methodes waarmee deze grondstoffen gewonnen kunnen worden.
Het recyclen van restproducten heeft een vaste plaats gekregen in het industriële productieproces van voeding. Exposanten op Anuga tonen apparatuur en innovatieve methodes waarmee waarde gecreeerd kan worden uit de reststromen. Al deze machines kunnen zo in het bestaande productieproces geïntegreerd worden.
De stijgende prijzen voor ruwe grondstoffen en een groeiend ecologisch proces maken een efficiënt gebruik van de natuurlijke bronnen noodzakelijk. De conferentie 'Resource efficiency - challenges and opportunities' op de openingsdag van Anuga gaat hier op in. Ook is er op 22 maart een forum over het 'upcyclen' en het gebruik van reststromen.
Anuga FoodTec 2018 vindt plaats van 20 tot en met 23 maart in Keulen (Duitsland).