Arbeidskrachten uit de nieuwe EU-landen in trek

14 februari 2007

DOETINCHEM - Het gebruik van arbeidskrachten uit de landen die per 1 mei 2004 tot de EU zijn toegetreden, is in 2006 sterk toegenomen. Daarnaast is circa één op de vier bedrijven van plan om dit jaar arbeidskrachten uit deze landen in dienst te nemen of in te huren.

De handel en industrie – inclusief de levensmiddelenindustrie – maakten het afgelopen jaar het meeste gebruik van personeel uit deze landen.

Zo nam het aantal bedrijven in de industrie dat arbeidskrachten uit nieuwe EU-landen recruteerde met 8 procent toe tot een totaal van 22 procent.

Dit blijkt uit de Arbeidsmarkt Monitor van marktonderzoeksbureau Heliview. Het grootschalige onderzoek onder 1000 P&O-managers wordt jaarlijks herhaald en brengt het gehele arbeidsproces van Nederlandse bedrijven in kaart.

Maar liefst 23 procent van het Nederlandse bedrijfsleven is van plan om in 2007 gebruik te gaan maken van arbeidskrachten uit de nieuwe EU-landen: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Malta en Grieks Cyprus.

Nederland voert met de nieuwe EU-landen geen vrij verkeer van werknemers. Dit houdt in dat een werkgever een tewerkstellingsvergunning nodig heeft om personeel uit deze landen in te zetten.

Het kabinet wil per 1 maart 2007 de grenzen openen voor alle werknemers uit Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Polen en Slovenië. Tot die tijd gelden er overgangsmaatregelen.

Lees ook:
Nederlandse werknemer is niet zo duur (26 januari 2007)

Altijd op de hoogte blijven?