Arla Foods Ingredients bouwt warmtepompinstallatie

6 maart 2024 Arla Foods Ingredients
Arla Foods Ingredients investeert in de bouw van een elektrische warmtepompinstallatie in een productielocatie in Denemarken. Het bedrijf ziet de bouw van de installatie als een grote stap in de richting van zijn CO2-reductiedoelstellingen.

Arla Foods Ingredients, onderdeel van de Zweeds-Deense zuivelcoöperatie Arla Foods, investeert 32 miljoen euro in de bouw van een warmtepompsysteem in de productielocatie Danmark Protein. Het bedrijf verwacht dat de installatie in 2025 werkzaam is. De installatie zal 2,8 megawatt elektriciteit kunnen omzetten in 8 megawatt warmte. Het bedrijf schat dat de overschakeling naar warmteproductie door middel van elektriciteit in plaats van gas de broeikasgasemissies van Danmark Protein met 14.500 ton CO2-equivalent per jaar vermindert. Dat is een vermindering van 22% ten opzichte van 2023.

CO2-reductie

Arla heeft de doelstelling om tegen 2030 de CO2-uitstoot van de productie met 63% te verminderen. Daarnaast neemt het bedrijf maatregelen om tegen het einde van 2025 100% hernieuwbare elektriciteit te produceren in alle Europese vestigingen. Arla ziet de bouw van de warmtepompinstallatie in Danmark Protein als een belangrijke stap in de richting van deze doelstellingen.

Arla werkt al langer aan het toepassen van elektrificatie technologie en neemt lessen uit kleinere investeringen in warmtepompen mee in het ontwerp van het volledig geïntegreerde warmtepompsysteem, dat energie uit gekoeld water haalt. De resulterende warmte wordt toegevoerd aan het 90°C warmtedistributienet van de fabriek, dat warm water levert voor processen zoals sproeidrogen voor het maken van poedervormige wei-ingrediënten.

Altijd op de hoogte blijven?