Arla start export houdbare melk naar China

4 oktober 2012

VIBY - Arla gaat binnenkort als eerste Europese zuivelaar lang-houdbare melk (UHT) exporteren naar China. Die aankondiging volgt direct op de officiële goedkeuring die Arla van Brussel heeft gekregen om Milk Link en MUH over te nemen.

Dat meldt BoerderijVandaag. De Europese Commissie geeft haar goedkeuring aan de overname van het Britse Milk Link en het Duitse Milch Union Hocheifel (MUH) door Arla, op de voorwaarde dat de UHT-fabriek van Milk Link  in Crediton wordt verkocht aan een concurrent.

Arla start de export van UHT-melk vanuit het Duitse Pronsfeld, waar MUH zit. Het Deense zuivelconcern denkt hiermee het kwakkelende Duitse bedrijf nieuw leven in te kunnen blazen. MUH is specialist in de productie van UHT-melk.

Door de samenwerkingsovereenkomst die Arla al jaren met het Chinese Mengniu Dairy heeft, ziet het concern kansen om deze in Europa slecht verkoopbare melk in China af te zetten. Mengniu was een van de zuivelbedrijven die in 2008 betrokken was bij de melamine-affaire in China

Volgens Arla is de export van vloeibare melk rendabel, ondanks de grote afstand en het volumineuze karakter van het product. Dit omdat er goede afspraken gemaakt kunnen worden met Mengniu en omdat Europese zuivel in China een goede naam heeft.

Arla exporteert al wel melkpoeder naar China. Plannen om in Pronsfeld een melkpoederfabriek te starten zijn er nog niet.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?