Asbest ontdekt in partij tarwe

3 augustus 2012

DEN HAAG - Een fabrikant van voedingsmiddelen heeft vorige week in een partij tarwe kleine stukjes asbesthoudend bouwmateriaal aangetroffen.

Het asbest werd ontdekt in graan uit een binnenvaartschip afkomstig uit Duitsland, bericht de NVWA. Het bedrijf heeft maatregelen genomen en de vondst gemeld bij de Inspectie SZW. Doordat het bedrijf de verontreiniging zo snel ontdekte, is geen asbest in de voedselketen terechtgekomen.

Het asbest werd aangetroffen tijdens het lossen van het binnenvaartschip waarmee de tarwe werd vervoerd. Uit metingen is gebleken dat bij het lossen van het schip ook geen asbest in de omgeving is gekomen.

Silo's verzegeld

Het schip had in totaal bijna 1000 ton aan tarwe bij zich, waarvan 380 ton gelost is. De rest bevindt zich nog in het schip. De silo’s waarin de tarwe is opgeslagen zijn verzegeld. De silo’s worden onder toezicht door een gespecialiseerd bedrijf geleegd en de inhoud afgevoerd. De silo’s worden vervolgens schoongemaakt.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het schip waarmee de tarwe is vervoerd geblokkeerd en onderzoekt wat er met het schip en met de met asbest verontreinigde partij moet gebeuren. De NVWA heeft de Duitse autoriteiten gevraagd de oorzaak van de verontreiniging te onderzoeken.

Lees ook:

Meer meldingen bij Rapid Alert System (24 juli 2012)

Altijd op de hoogte blijven?