Ausnutria Hyproca bouwt fabriek in Heerenveen

25 april 2013

HEERENVEEN - Ausnutria Hyproca wil in Heerenveen een nieuwe fabriek met nieuw hoofdkantoor bouwen. Het zuivelbedrijf verwacht de bouw in januari 2014 te starten.

"Met de nieuwe fabriek komen wij tegemoet aan de toenemende behoeften van onze klanten wereldwijd”, zegt Bart van der Meer, CEO en mede-aandeelhouder van Ausnutria Hyproca.

De fabriek zorgt voor extra productiecapaciteit voor baby- en kindervoeding, die nodig is om te voldoen aan de toenemende vraag ervan in de wereld. Ook verwacht het bedrijf dat er in 2015 meer melk op de markt komt door het einde van de melkquotering.

Bedrijf zit al in Heerenveen

Het huidige hoofdkantoor van Ausnutria Hyproca het bedrijf staat al in Heerenveen. Daar is ook een van de huidige fabrieken gevestigd. Andere Nederlandse productielocaties staan in Leeuwarden (Lypack), Kampen (Lyempf) en Ommen (Hyproca Dairy). Uitbreiding daar is maar beperkt mogelijk.

Voor de bouw van de nieuwe fabriek met hoofdkantoor wil het bedrijf 14 hectare grond kopen op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland, langs snelweg A7. Ook de bestaande fabrieken blijven operationeel.

Naast A-ware/Fonterra

De nieuwe locatie ligt pal naast de nieuwbouw van A-ware/Fonterra. “Wij denken gelijk over de voordelen die dit bedrijventerrein in Heerenveen biedt. Anders dan een goede verstandhouding als buurbedrijven, heeft de locatie van onze fabrieken geen achtergrond”, aldus Van der Meer.

Het bouwproject wordt in fasen gerealiseerd. De eerste fase, de bouw van de meng- en verpakkingsfaciliteiten en een hoogbouwmagazijn, zal eind 2014 worden afgerond.

Naar ruim 300 medewerkers

In Heerenveen werken op dit moment 20 mensen bij het bedrijf. Dat worden er in 2015 naar verwachting zo’n 100 en in 2020 - afhankelijk van de te realiseren groei - ruim 300.

Het bedrijf ontwikkelt en produceert de eigen merken Kabrita en Neolac en voor de Chinese aandeelhouder Ausnutria de merken Hyproca 1897 en Super Allnutria. Daarnaast wordt baby- en kindervoeding geproduceerd onder private label en contract manufacturing.

Ook fabriek in Assen

Eerder werd bekend dat het Chinese Xian Consummate een melkpoederfabriek gaat bouwen in Assen. Daar wordt als belangrijkste reden de melamine-affaire in China gezien, en de daaropvolgende toenemende vraag naar kwalitatief goede, buitenlandse merken.

In Assen wordt eerst nog een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, die er als het goed is toe leidt dat de bouw begin 2014 start. Die fabriek moet in januari 2015 operationeel zijn en zal op termijn 200 arbeidsplaatsen opleveren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?