Avantium en BASF oneens over nieuwe fabriek

16 oktober 2018

Het biotechbedrijf Avantium en het Duitse chemiebedrijf BASF zijn het oneens over de toekomst van hun joint venture Synvina. Dat laat Avantium weten in een persbericht.

Onenigheid

De onenigheid tussen de bedrijven draait om de investering in de bouw van een gezamenlijke fabriek voor de productie van FDCA in Antwerpen. BASF heeft aan Avantium laten weten dat ze uit de joint venture zullen stappen wanneer de afgesproken investeringscriteria in december 2018 niet zijn gehaald.

Avantium zegt verrast te zijn door de houding van BASF. Volgens Avantium moeten deze criteria worden bijgesteld en een uiteindelijk oordeel worden uitgesteld, omdat de eerdere PEF-pilot met enkele jaren is verlengd. “Synvina loopt zelfs voor op de planning voor het oplossen van de technische problemen die tot de in januari aangekondigde uitstel hebben geleid,” zegt Tom van Aken, CEO van Avantium.

Synvina

Synvina is door Avantium en BASF opgericht om op commerciële schaal furaandicarbonzuur (FDCA) te produceren. Deze stof kan vervolgens gebruikt worden voor de productie van PEF. Mocht BASF uit de joint venture stappen, dan keren de activa, de technologie, de werknemers en het intellectueel eigendom terug naar Avantium. Wel zal Avantium voor de fabriek in Antwerpen mogelijk naar een nieuwe financieringspartner moeten zoeken.

Altijd op de hoogte blijven?