Aviko blancheert in gesloten systeem

15 februari 2007

STEENDEREN - Aviko heeft een gesloten blancheersysteem ontwikkeld. Daardoor is er veel minder water en energie nodig en is er minder verlies van waardevolle voedingsstoffen.

Dat meldt Elsevier Voedingsmiddelen Industrie in de uitgave van 15 februari. Hoofd Research en Technologie van Aviko Derk Somsen liep al sinds begin jaren negentig rond met het idee het blancheerproces te optimaliseren. In 2003 ging hij er daadwerkelijk mee aan de slag.

Het blancheerwater wordt in het systeem hergebruikt. Voordat het water, mét daarin nutriënten, weer in de blancheertank wordt gepompt, worden de suikers verwijderd. Anders zouden de frites bij het afbakken namelijk bruin worden, in plaats van goudgeel.

De pilotfase is inmiddels afgerond. Met het nieuwe systeem worden enkele honderden kilo's per uur geproduceerd. 'Dat moeten uiteindelijk tonnen worden', aldus Somsen. Wanneer Aviko het systeem gaat opschalen, is nog niet bekend.

Over het gesloten blancheersysteem is meer te lezen in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 15 februari.

Altijd op de hoogte blijven?